Český chléb zažívá renesanci. Prim hrají retro produkty i celozrnné pečivo

Český spotřebitel se po letech, kdy pro něj při výběru pečiva hrála hlavní roli cena a podléhal kouzlu pestré nabídky dopékaného pečiva, vrací k tradici a hledá kvalitu. Alespoň tak to vnímají pekaři, kteří získali výroční ocenění Chléb roku, jež se uděluje v rámci akce Dny chleba. Nyní se tyto kvalitní české chleby dostanou díky síti Tesco mezi spotřebitele napříč Českem.

Ocenit poctivé tradiční pekařské řemeslo a zároveň přiblížit jeho produkty českému spotřebiteli tím, že jej dostane do širší distribuční sítě a upozorní na jeho kvalitu. To je cílem tradiční slavnosti i národní soutěže Chléb roku. Letošními vítězi se staly pekárny Beas Choustníkovo Hradiště, MaJa Dolní Dunajovice a Pecud v.o.d. Žandov. Jejich pekaři upekli nejlepší chleby v kategoriích Konzumní chléb, Řemeslný chléb a Chléb bez hranic.

„Dříve se zákazníci řídili prakticky ve všech směrech pouze cenou, což dnes už tak úplně neplatí, čím dál více se zajímají o kvalitu, složení a původ výrobků,“ říká Ing. Bedřich Syrovátko, majitel společnosti Beas a.s., v jejíž pekárně upekli nejlepší Konzumní chléb roku. A potvrzují to i slova Martina Abrahama z rodinné pekárny Pecud Žandov, odkud pochází celozrnný chléb Maratonec, jenž uspěl v kategorii Chléb bez hranic: „V současnosti vnímáme velký obrat k retro výrobkům a větší zájem mají zákazníci také o žitné výrobky. Nově například vyrábíme Zrninový chléb, který obsahuje pouze zrna pšenice, žita, lnu, slunečnice a dalších obilovin, neobsahuje mouku ani droždí. Ale klasická šumava je samozřejmě stále nejpopulárnější.“

Při výběrů kvalitního chleba je podle vítězných pekařů důležité zkoušet a najít si „svého“ pekaře. Ne vždy je přitom vyšší cena zárukou dobré kvality. „Pokud chcete kvalitu, není nic jednoduššího, než pátrat po složení a ptát se, zda je chléb čerstvý, nebo pouze rozpečený,“ upřesňuje Martin Abraham a dodává, že třeba tradiční český kvasový chléb má svá specifika a měl by se vyrábět dle cechovní normy – tedy z žitného kvasu bez droždí.

Zástupce pekárny z Choustníkova Hradiště pak s nepopiratelnou vášní pro své řemeslo doplňuje, jak by měl poctivý chléb vypadat: „Kvalitní chléb by měl mít pravidelný, optimálně klenutý tvar a přiměřeně velký objem, a je už jedno, zda preferujete chléb pomoučený nebo lesklý s barvou jiskrně kaštanovou. Kůrka by pak měla být stejnoměrně zabarvená, pružná, pozvolně přecházející do střídy a vůně? Prostě chlebová a aromatická, mělo by být cítit, z jakých surovin je chleba upečený.“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat