Nizozemští vědci tvrdí, že káva a bylinkové čaje mohou být velmi účinnou prevencí jedné ze smrtelných nemocí jater. Před cirrhózou přitom ochrání pravidelná konzumace jednoho šálku bylinkového čaje nebo čtyř šálků kávy vypité denně. Podle autorů studie zřejmě chrání játra před zjizvením antioxidanty bohatě zastoupené v obou nápojích.
K cirrhóze může dojít vlivem několika faktorů. Jednak nadměrnou konzumací alkoholu, ztučněním jater, zánětlivým onemocněním jater či infekčním onemocněním tohoto orgánu, kupříkladu chronickou hepatitidou.
Tým doktorky Sarwy Darwish Murad z Erasmovy univerzity v Nizozemsku sledoval vliv konzumace kávy a čajů jako prevenci cirrhózy. U dvou a půl tisíce sledovaných osob zjišťoval, zda konzumují kávu a v jakém množství a jaké pijí čaje – zda bylinkový, zelený nebo černý. Bylinkový přitom nebyl specifikován, tedy nebylo zjišťováno, jaké byliny lidé pijí.
Nicméně pití bylinkového čaje v množství jeden šálek denně a pití kávy v množství čtyři šálky denně souvisely s výrazným snížením rizika rozvoje cirrhózy u osob s vysokým rizikem ke vzniku tohoto onemocnění.
„Výsledky jsou poměrně překvapující. Ačkoli jsme nepopsali princip preventivního účinku kávy, v množství čtyř šálků denně výrazně snižuje riziko rozvoje jaterní cirrhózy,“ tvrdí doktorka Sarwa Darwish Murad z Erasmovy univerzity.
Dobroty pro zdravá játra
Káva a čaj nejsou jedinými přírodními prostředky, které udrží vaše játra ve formě. Které pochoutky byste jim měli pravidelně dopřávat?
Česnek
Starý dobrý česnek nejenže aktivuje v játrech enzymy potřebné pro odbourávání toxinů, ale navíc působí i jako přirozený „čistič“ jater. Děkovat za to můžeme allicinu a argininu, dvěma mocným antioxidantům, jež česnek obsahuje.
Avokádo
Ještě jste tuhle exotickou plodinu stále nezařadili na talíř? Pak to udělejte! Kromě spousty pozitivních vlivů na náš organismus dokáže tahle superpotravina čistit játra. „Na vině“ je antioxidant glutathion, který chrání jaterní buňky před poškozením.
Kurkuma
Zdá se, že tohle koření dokáže prostě všechno. Ano, i prospívat játrům. Snižuje totiž míru poškození jater volnými radikály, kromě toho napomáhá tvorbě žluči a podporuje snazší trávení tuků.
Grapefruit
Nejenže grapefruit obsahuje spoustu vitaminu C, ale dodá našemu tělu i antioxidanty, které podporují vyplavení toxinů z organismu a zabraňují poškození buněk. Kromě toho obsahuje antioxidant naringenin, který játra chrání před některými nemocemi.
Sledujte nás na sociálních sítích: