Vejce byla svého času démonizována kvůli vysokému obsahu cholesterolu v žloutku. Mínilo se, že jejich konzumace poškozuje zdraví. Jenže opak je pravdou. Lidem škodí nezdravý životní styl, nedostatek pohybu a nadměrný příjem tuků, v němž jsou pak vajíčka už jen jejich dalším zdrojem. Jenže ve zdravé vyvážené stravě jsou to nezastupitelné přírodní multivitaminy. Nemůže jim konkurovat žádný umělý preparát cenou ani kvalitou.
Jsou totiž přírodního původu, tedy velmi dobře vstřebatelné v trávicím traktu, což se o tabletách a preparátech říct nedá. Pokud jsou vajíčka kvalitní a nezávadná, jsou navíc vzhledem ke své velikosti bezkonkurenčně nejnabitější dávkou různých živin a biologicky aktivních látek.
Krom vitaminu D obsahují také vitamin A, vitaminy skupiny B, selen, jód a cholin. Krom toho jsou také zdrojem aminokyseliny leucinu, která podporuje růst svalů, jimž dodá vajíčko také kolem šesti až sedmi gramů bílkovin.
„V posledních letech si vajíčka opět nacházejí oblibu u zdravotníků, kdy naprosto zastaralá rada, aby člověk konzumaci vajec omezil, byla dávno vyvrácena. Stejně jako to, že poškozují zdraví oběhové soustavy a zvyšují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Důkazy míří opačně a především na velké zdravotní výhody konzumace vajíček, a že je to přírodní multivitamin,“ vysvětluje skotská expertka doktorka Carrie Ruxtonová.
Je vůbec čerstvé?
Říkáte si po přečtení předchozích řádků, že si naservírujete nějaké to vajíčko k večeři, ale nejste si tak úplně jistí, zda ještě můžete použít zásoby, které vám nějakou dobu leží v lednici? Vyzkoušejte jednoduchý test!
Vezměte misku s vodou a vejce do ní vložte. Čerstvá vejce jsou těžká a potopí se ve vodě, kdežto zkažená jsou lehčí a plavou naopak na hladině. (Je to způsobeno působením hnilobných plynů, které vejce dělají lehčí. Zároveň čerstvé vejce má na své širší straně malou vzduchovou bublinu. Ta se postupem času stále zvětšuje, což ho logicky nadnáší.)
Jako další metoda určující kvalitu se jeví rozklepnutí vejce na talířek. V případě, když drží pohromadě, žloutek je pevný, nikam neutíká a zároveň ho obklopuje téměř stejný pevný kruh bílku, jedná se o čerstvé vejce vhodné k použití třeba na domácí majonézu.
Ale ani pokud bílek se žloutkem splývají, není nic ztraceno. Sice se uvádí, že tato vejce jsou stará zhruba dva týdny, ale pořád se hodí třeba do buchet a koláčů. Zbavovat se jich proto nemusíte, tedy pokud nezapáchají.
Sledujte nás na sociálních sítích: