Kurkuma je kořením s prevencí osteoporózy a řídnutí kostí. V medicíně Dálného východu je už tisíce let ceněna jako všelék. Na západe si medicína teprve začíná všímat některých jejích farmakologických účinků a aplikovat je v rámci své metody léčení.
Kurkuma pomáhá obnovit a opravovat kosti dokonce i u starších osob, které jsou ohroženy řídnutím kostí nejvíce. Vědci (1) z Janova podávali seniorům po dobu šesti měsíců preparát z kurkumy. A po skončení léčby zjistili, že ve srovnání se skupinou užívající placebo se u nich zvýšila hustota kostí o sedm procent, což je velmi významné a může být prevencí komplikovaných zlomenin.
Profesor Stefano Togni přitom vycházel z předchozích výzkumů, které prokázaly pozitivní účinky kurkumy na zdraví kostí u laboratorních zvířat. Autoři (1) se domnívají, že konzumací kurkumy bude účinek slabší, protože kurkumin se z koření vstřebává v menší míře.
Zdravé mlsání
Jak kurkumu (2) svému tělu dodávat? Samozřejmě si můžete koupit nejrůznější pilulky s jejím extraktem nebo ji přidávat do nejrůznějších pokrmů, ale proč si nespojit příjemné s užitečným a kurkumu nemlsat? Vyzkoušet můžete třeba následující lahodné bonbony!
Budete potřebovat: 2 šálky vody, 1 lžíci mleté kurkumy, 3 lžíce medu, 2 lžíce kokosového oleje (volitelné – viz poznámka níže), 4 lžíce želatina v prášku (neochucené)
Postup:
- V hrnci smíchejte vodu, kurkumu, med a kokosový olej. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut.
- Ochutnejte roztok a případně doslaďte medem podle chuti.
- Odstraňte z tepla a postupně vmíchejte želatinový prášek.
- Míchejte metličkou, dokud se želatina nerozpustí.
- Nalijte do mělké mističky nebo na mělký plech vyložený pečicím papírem a nechce zcela ztuhnout.
- Ztuhlé želé nakrájejte na malé kostky. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici, trvanlivost je přibližně 7 dní.
Poznámka: Kokosový olej je v tomto receptu volitelný. Používá se pro zvýšení absorpce kurkumy, ale může vytvořit tenkou bílou vrstvu na povrchu želé. Pokud by vám vzhled vadil, stačí olej vynechat.
Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28429336/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
Sledujte nás na sociálních sítích: