Citlivé zuby je lepší při čištění oplachovat teplou vodou

Používat ústní vodu, nebo se jí vyhnout? Kolikrát si čistit zuby a jak tvrdý kartáček použít? Ani odborníci na dentální hygienu a zubaři se v tomto neshodnou a internet je plný protichůdných informací. Zubař britských celebrit Richard Marques ale tvrdí, že není dobré si dělat násilí a je lepší jít na věc od lesa. Když má člověk citlivé zuby, je nesmysl vyplachovat si ústa ledovou vodou.

„Studená voda je normální typ vody, který se používá pro vyplachování při čištění zubů, protože dodává osvěžující pocit čistoty, ačkoli teplá či vlažná voda můžou být lepší variantou, když máte citlivé zuby,“ míní stomatolog, jemuž se přezdívá King of Smiles – Král úsměvů.

Horkou vodu ale nedoporučuje ze dvou důvodů.

„Příliš horká voda může poškodit štětinky kartáčku a také popálit sliznice v ústech,“ svěřil deníku The Sun.

Pokud člověku krvácí dásně, neměl by si je sice třít tvrdým kartáčkem, ale rozhodně by je měl masírovat velmi důkladně navzdory krvácení.

„Může se to zdát, že je to proti selskému rozumu, ale měli byste si krvácející dásně čistit dál. Tím se totiž vyléčí a změní ze zanícených ve zdravé a růžové dásni,“ dodává doktor Marques.

Pozor na čištění po jídle

Pravidelné a správné čištění zubů je podmínkou krásného úsměvu a především zdravých zubů a dásní. Ovšem občas si můžeme čištěním pořádně ublížit. Většina zubařů na světě svým pacientům radí, aby si čistili zuby nejlépe po každém jídle. Ovšem američtí stomatologové zjistili, že čištění zubů ihned po jídle je vlastně pro zuby velmi nebezpečné.

Kyseliny z jídla jsou totiž nalepeny na sklovinu a pronikají do dentinu (zuboviny) pod ní. Pokud je sklovina porušena, dentin napadají bakterie, způsobují odvápnění a vzniká kaz. K porušení skloviny a odhalení zuboviny dochází většinou následkem působení kyselin či mechanickým poškozením. Čištění zubů ihned po jídle představuje kombinaci obou. Kartáček kyseliny ještě hlouběji vmasíruje do zubu.

Při čištění zubů si můžete ve skutečnosti kyselinu vtlačit hlouběji do skloviny a zuboviny,“ tvrdí doktor Howard R. Gamble, prezident Akademie obecného zubního lékařství.

„Pro maximální ochranu dentinu je dobré počkat s čištěním zubů minimálně třicet minut po jídle či pití,“ tvrdí doktor Gamble.

Při požití ať již sladkého či kyselého jídla se změní Ph v ústech. Sklovina je tak více náchylná k poškození. Do 45 minut po jídle minerály ve slinách opět vyrovnají Ph, proto se doporučuje čistit zuby až po této časové prodlevě, zubní kartáček, by mohl poškodit ochrannou vrstvu zubu. Po jídle se doporučuje ústa vypláchnout čistou vodou nebo ústní vodou obsahující fluoridy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat