Alkohol může být skutečně lékem. Ale musí se konzumovat jen ve velmi malém množství. Kardiologové z Cambridgeské univerzity tvrdí, že pokud si člověk umí dát jen dvě deci červeného denně, pak je na tom se zdravím srdce a cév lépe než totální abstinent. Malé množství alkoholu má zřejmě pozitivní vliv na srdce a cévy a může pomoci těm, kterým by při abstinenci škodily jiné vlivy životního stylu.
Kardiologové z Cambridge opírají svá tvrzení o studii zahrnující 1,9 milionu osob. Z ní vyplývá, že osoby konzumující sklenku vína denně jsou o značné procento méně často obětí infarktu a mrtvice, pokud jsou srovnáni s úplnými abstinenty. Nicméně lidé konzumující více než dvě deci denně a konzumující alkohol nárazově ve větším množství jsou na tom hůře než abstinenti.
Jsou i lepší způsoby prevence
Abstinenti jsou ve srovnání se střídmými konzumenty alkoholu o dvaatřicet procent častěji oběťmi infarktu a mrtvice. Ale smrtelné riziko srdeční zástavy (stejně jako riziko onemocnění věnčitých cév srdce) je u nich dokonce o šestapadesát procent vyšší.
U nadměrných konzumentů alkoholu je riziko infarktu vyšší o dvaadvacet procent a riziko srdeční zástavy o padesát procent ve srovnání s abstinencí.
Jenže autoři studie zároveň varují, aby lidé nespoléhali na konzumaci alkoholu, který v žádném množství není bezpečný z hlediska rakoviny. Onkologové tvrdí, že nejnižší riziko nádorových onemocnění mají naprostí abstinenti. Nadměrná konzumace alkoholu také souvisí s chorobami jater a poškozením mozku.
„Známe zcela určitě mnohem bezpečnější formy omezování rizika chorob oběhové soustavy, než je konzumace alkoholu, která souvisí se závislostmi, nemocemi jater a rakovinou,“ tvrdí autor studie profesor Stephen Bell z Cambridgeské univerzity.
Zázrak jménem resveratrol
Nejčastěji je v souvislosti s pozitivním vlivem vína na lidské zdraví skloňována látka resveratrol. Jedná se o antioxidant obsažený v bobulích modrých odrůd révy vinné.
Resveratrol hraje důležitou roli v prevenci celé řady chorob - od těch kardiovaskulárních až po onemocnění mozku. Nedávno bylo prokázáno, že může pomoci také ženám se syndromem polycystických vaječníků (PCOS), který je jednou z častých příčin neplodnosti.
Syndromem trpí až každá pátá žena, která má v těle nadbytek testosteronu. Ten sice pozitivně ovlivňuje její libido a sexuální funkce, ale nikoli schopnost počít a udržet v děloze plod.
„Náš výzkum je prvním klinickým testem, který prokazuje, že resveratrol snižuje hladinu testosteronu u osob s PCOS,“ tvrdí doktor Antoni Duleba z University of California v San Diegu.
Ze studie doktora Duleby také vyplývá, že resveratrol upravuje funkce inzulinu a je prevencí diabetu 2. typu či metabolických poruch. Jiné výzkumy z různých koutů světa prokázaly, že antioxidant je také prevencí rakoviny a chorob srdce a cév.
A dobrá zpráva na závěr - nemusíte se dát na nadměrné pití alkoholického moku! Resveratrol najdete i v čerstvých hroznech či džusu z nich.
Sledujte nás na sociálních sítích: