Když se člověk podívá na severokorejského diktátora Kima Čong-una, který prý miluje tučné švýcarské sýry, těžko uvěří tvrzení irských vědců, že milovníci sýrů jsou štíhlejší než průměrná populace. Nicméně odborníci z Dublinu si za svým stojí. Srovnali jedince, kteří snědí nejvíce sýra, s těmi, kteří ho konzumují v průměrném množství, a výsledky byly překvapující. Milovníci sýrů – bohatých na nasycené tuky – byli štíhlejší.
Irové sledovali patnáct set osob ve věku osmnáct až devadesát let. Všímali si u nich toho, kolik snědí mléčných výrobků včetně másla a tučných sýrů za den. A pak srovnali jejich BMI, míru tělesného tuku, obvod pasu a tlak krve.
Největší konzumenti sýra a mléčných výrobků měli nižší BMI, méně tuku v podkoží, útlejší pas a nižší krevní tlak. Největším šokem studie bylo zjištění, že osoby konzumující nízkotučné mléčné výrobky měly vyšší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.
„Co jsme pozorovali přímo, bylo, že největší konzumenti sýrů přijímali s touto stravou nejvíce nasycených tuků, ale ve srovnání s těmi, kdo jedli nízkotučné výrobky a přijímali nejméně nasycených tuků denně, neměli vyšší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi… Myslíme si tudíž, že nezáleží jen na tom, kolik dané živiny sníme, ale v jakém kontextu, v jaké potravině je konzumována,“ míní autorka studie doktorka Emma Feeneyová z University College Dublin.
Zhubneme po sýru?
Dánští vědci zašli ve své studii ještě dál - snažili se zjistit, zda s pomocí sýrů, které rozhodně nebývají považovány za dietní potraviny, můžeme zhubnout. A co zjistili?
Vědci z Kodaně a Aarhusu srovnali vzorky moči a výkalů u patnácti osob. Část z nich konzumovala sýr, část žádné mléčné výrobky. Osoby, které konzumovaly sýry, měly jinou střevní mikroflóru a také vyšší obsah kyseliny máselné, která má protizánětlivé účinky a urychluje metabolismus.
„
Kyselina máselná za určitých okolností zlepšuje metabolismus, udržuje nízký obsah tukových zásob v těle a brání vzniku obezity,“ tvrdí dánští vědci.
Právě zvýšený obsah kyseliny máselné ve střevech a moči související s konzumací sýra zřejmě vysvětluje francouzský paradox. Tedy že lidé konzumující velké množství sýrů – byť tučných – můžou být stále štíhlí.
Sledujte nás na sociálních sítích: