Syrovátkový protein je všem fitness nadšencům a kulturistům velmi dobře známou součástí jídelníčku. Pomáhat však může nejen při nabírání svalové hmoty, ale také v prevenci diabetu 2. typu u osob, které jsou jím ohroženy. Pokud si dopřejí bílkovinu z mléčné syrovátky před snídaní, nedochází u nich k prudkým výkyvům glukózy v krvi po snídani.
Vědci z Newcastlu to prokázali v experimentální studii s obézními muži. U jedinců, kteří dostávali před snídaní právě nápoj se syrovátkovým proteinem, nedocházelo po snídani bohaté na sacharidy k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi. V druhém pokusu s diabetiky také vyšlo najevo, že podávání bílkoviny u nich podpořilo vyváženější hladinu glukózy v krvi.
„Víme, že prudký nárůst hladiny glukózy v krvi po konzumaci jídla může přispět ke špatnému managementu krevní glukózy a může být také zhoubný pro zdraví oběhové soustavy. Dokázali jsme, že konzumací malého množství syrovátkové bílkoviny před jídlem můžeme pomoci lidem vyhnout se vysoké hladině glukózy v krvi a můžeme jim pomoci cítit se víc nasycení,“ uvedl doktor Daniel West z Newcastle University v článku pro Diabetes Times.
Pomůže i srdci
Nejen diabetici by však měli zařazení syrovátkového proteinu do svého jídelníčku zvážit. Trpíte vysokým tlakem či vysokou hladinou cholesterolu? Pak pro vás mají vědci z Readingu dobrou zprávu - konzumace syrovátkové bílkoviny totiž snižuje také riziko infarktu a mrtvice.
„Výsledky tohoto pokusu jsou vzrušující. Představují pozitivní účinek mléčné bílkoviny na krevní tlak. Z dlouhodobých studií víme, že lidé konzumující mléko bývají zdravější, ale dosud nikdo neodhalil, jak mléčné bílkoviny ovlivňují krevní tlak,“ uvedla doktorka Ágnes Feketeová z University of Reading.
Ona sama provedla experimentální výzkum, kdy podávala skupině osob s vysokým krevním tlakem koktejly. Část přijímala syrovátkovou bílkovinu, část dostávala placebo. Po čtyřiadvaceti hodinách od konzumace nápoje došlo u všech osob požívajících syrovátkovou bílkovinu ke snížení krevního tlaku. Ale snížila se u nich také hladina nezdravého cholesterolu a triglyceridů.
„Podáváním vysoké dávky syrovátkové bílkoviny v množství shodném s kulturisty došlo během osmitýdenního experimentu k výraznému zlepšení krevního tlaku a zdraví oběhové soustavy,“ uvedl profesor Ian Givens z Readingu.
Sledujte nás na sociálních sítích: