Vajíčka byla několik desetiletí démonizována, protože se věřilo, že konzumace žloutků s vysokým obsahem cholesterolů vede ke zvýšené hladině nezdravého cholesterolu v krvi. Jenže tomu tak přesně není. Vajíčka jsou bohatým zdrojem mnoha živin – není divu, z jediného vejce vzniká celý nový organismus, kuře – a podle nejnovějších finských výzkumů prospívají mozkovým funkcím. Konzumace vajíček zvláště po ránu může zlepšit výkonnost mozku a výsledky ve škole i v práci.
Finští vědci sledovali dva a půl tisíce mužů ve věku dvaačtyřicet až šedesát let, kteří byli mentálně zcela zdraví. Během dvaadvaceti let se u 13,5 procenta rozvinula Alzheimerova choroba. Ovšem analýzou stravy a zvláště četnosti konzumace vajec vyšlo najevo, že právě tato potravina nijak nesouvisela s vyšším výskytem onemocnění, ačkoli v minulosti se vajíčka stavěla do souvislosti s Alzheimerovou chorobou.
„Konzumace cholesterolu samotného ani konzumace vajíček nijak nesouvisely s vyšším výskytem demence nebo Alzheimerovy choroby. Naopak konzumace vajec souvisí s lepšími výsledky v neuropsychologických testech čelního laloku a rozhodování… častá konzumace vajec nezvyšuje riziko onemocnění poruchami paměti,“ tvrdí profesor Jyrki Virtanen z Východofinské univerzity.
Jedno větší slepičí vejce obsahuje šest gramů kvalitních bílkovin, antioxidanty lutein a zeaxantin a také vitaminy E, D a A.
Skvělá dvojka
Že už vás nebaví jíst pořád dokola volská oka, míchaná vajíčka nebo ta natvrdo či na hniličku? Co takhle zkusit nějaký netradiční recept? Vyzkoušet můžete například kombinaci vajíček a avokáda. Dostanete tak nejen spoustu živin ze samotných vajec, ale přidáte k nim i ty z avokáda, které - jak potvrzují odborníci - poprávu patří mezi takzvané superpotraviny.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
-
1 zralé avokádo
- 8 vajec
- 80 ml mléka
- 1 lžíci olivového oleje
- 3 špetky soli a pepře
Jak na to:
- Zralé avokádo oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Vejce a mléko našlehejte, podle chuti osolte a opepřete.
- Na větší pánvi rozehřejte trochu oleje, vlijte připravená vejce a na mírném ohni míchejte, až se vejce srazí.
- Do vajec vmíchejte avokádo a hned podávejte, nejlépe s tmavým chlebem.
Sledujte nás na sociálních sítích: