Zima klade zvýšené nároky na náš imunitní systém. A tak se většina z nás snaží posílit jej, jak jen je to možné. Naštěstí nás pro toto úsilí příroda vybavila silnými spojenci. Potravinami, které prospívají lidskému organismu jako málokteré.
Alespoň jednu z následujících superpotravin byste měli zařadit na talíř každý den.
Čerstvý špenát
Proč ho jíst: Kromě vitaminů a minerálů obsahuje také foláty, které prospívají srdci a zpomalují stárnutí organismu. Kromě toho v něm najdete také lutein, který pomáhá v prevenci makulární degenerace (závažné oční choroby).
Čím ho nahradit: kapustou, římským salátem
Jogurt
Proč ho jíst: Obsahuje „přátelské“ bakterie, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a tím nejen naše zažívání, ale také imunitní systém. Kromě toho byla jeho role prokázána i v prevenci rakoviny tlustého střeva.
Čím ho nahradit: kefírem, sójovým jogurtem
Rajčata
Proč je jíst: Mimo jiné obsahují antioxidant lykopen, která podle řady studií pomáhá v boji proti několika typům rakoviny (včetně rakoviny plic nebo močového měchýře) a také posiluje zdraví cév.
Čím je nahradit: vodní meloun, papája, růžový grapefruit
Mrkev
Proč ji jíst: Obsahuje důležité karotenoidy, které hrají důležitou roli v prevenci některých onkologických onemocnění, ale také působí protizánětlivě. Pozitivně mohou ovlivnit astma nebo revmatoidní artritidu.
Čím ji nahradit: žlutými paprikami, dýní, sladkými bramborami, mangem
Borůvky
Proč je jíst: Jsou plné velmi silných antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině, ale také diabetu nebo věkem podmíněné ztrátě paměti. Navíc prospívají srdci a cévám.
Čím je nahradit: tmavými hrozny, rozinkami, jahodami, švestkami
Fazole
Proč je jíst: Nejenže díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdraví střev a jsou důležité v prevenci rakoviny tlustého střeva, ale obsahují také antioxidanty, jež prospívají srdci a především podporují činnost mozku.
Čím je nahradit: hráškem, čočkou, sójovými boby
Vlašské ořechy
Proč je jíst: Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, a tak přispívají ke správné činnosti mozku. Kromě toho ale obsahují polyfenoly, jež působí protizánětlivě, a jsou velmi kvalitním zdrojem bílkovin.
Čím je nahradit: mandlemi, makadamovými ořechy, pistáciemi arašídy
Sledujte nás na sociálních sítích: