Plody a zelenina obsahující nejtmavší přírodní pigmenty, které je barví do černých a fialových tónů, patří mezi ty nejzdravější. Tato barviva ze skupiny antokyanů totiž fungují jako výkonné antioxidanty a ve spojení s dalšími látkami obsaženými v tmavé zelenině a ovoci můžou výrazně zlepšovat zdraví a kondici. Červená řepa, švestky či borůvky pak při pravidelné konzumaci zlepší fitness člověka, zvýší jeho libido i výkonnost v posteli.
Vědci ze Stockholmu prokázali, že konzumace červené řepy prospívá dvěma způsoby. Jednak díky barvivům, která mají silné antioxidační účinky, jednak jsou bulvy této okopaniny rovněž bohatým zdrojem dusičnanů, které prospívají cévám a svalům. Tím zvyšují jejich pracovní účinnost, což se pozitivně odrazí jak na sprinterské trati, tak v posteli při sexu.
Antokyany samotné mají silné antioxidační účinky a jsou prevencí stárnutí kůže, rakoviny mnoha typů, srdečně-cévních onemocnění i alergií. Bohatým zdrojem těchto barviv jsou červené zelí, tmavé lilky, černé papriky, červené saláty, červená cibule, z ovoce pak hrozny modrých odrůd révy vinné, švestky, borůvky, ostružiny a další.
Některé druhy, třeba zelí, borůvky, ostružiny či černofialové papriky jsou krom toho bohatým zdrojem vitaminu C. Ten se ale rychle ztrácí vařením a tepelnou úpravou či dlouhým stáním plodin. Nicméně v zimě se lze spolehnout díky dlouhé skladovatelnosti na červené zelí, řepu, nové tmavé odrůdy mrkví a mražené ovoce – borůvky či ostružiny.
Koláč jako od babičky
Pokud i váš mrazák ukrývá něco z letošní borůvkové úrody, zpříjemněte si chladné večery klasikou - borůvkovým koláčem s drobenkou.
Co budete potřebovat:
-
1/2-3/4 l borůvek
- 400 g polohrubé mouky
- 180 g cukru krupice
- 2 ks vajec
- 300 ml bílého jogurtu
- 1 ks kypřícího prášeku do pečiva
- 1 ks vanilkového cukru
- 100 g másla
- 4-7 lžíce mléka
- 2 lžíce hrubé mouky - na vysypáni plechu
Na drobenku:
- 160 g hrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 80 g másla
Jak na to:
- Máslo na těsto rozpusťte a nechte zchladnout.
- V misce připravte drobenku - promíchejte mouku s cukrem, přidejte 80g rozkrájeného změklého másla a pomocí prstů rychle vypracujte drobenku.
- Plech vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
- Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vanilkový cukr a promíchejte Přidejte mokré přísady, jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a podle potřeby po lžících přidávejte mléko, každá mouka saje jinak a jogurty mají různou konzistenci, někdy stačí přidat 4 lžíce, jindy musíte množství zvýšit. Vše dobře vymíchejte.
- Těsto rozetřete na celou plochu plechu, posypte borůvkami a drobenkou.
- Vložte do rozehřáté trouby a pečte 35 - 40 minut.
Sledujte nás na sociálních sítích: