Podzimní suroviny jako dýně, česnek nebo kořenová zelenina se skvěle hodí na přípravu vydatných polévek. Skvěle zasytí a zahřejí nás v sychravých podzimních dnech. Přinášíme vám tři recepty na výtečné polévky – česnekovou, dýňovou a cizrnovou.
Polévka z pečeného česneku
Suroviny
5 celých palic česneku
1 lžíce Extra panenského oleje Vasco da Gama
2 cibule
750 ml vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce čerstvého tymiánu
120 ml šlehačky
60 g strouhaného parmazánu
1 citron na dochucení
mletý bílý pepř
sůl
Postup
- Tři z pěti neoloupaných česnekových palic překrojíme přes stroužky na dvě poloviny. Na řezu zlehka potřeme olivovým olejem a dáme na 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C. Upečené česnekové stroužky vyloupneme a dáme stranou.
- V hrnci rozpustíme máslo s olivovým olejem a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s nasekaným tymiánem.
- Do hrnce přidáme opečený česnek i oloupaný syrový česnek ze zbývajících dvou palic a zvolna opékáme dalších 5 minut. Poté zalijeme vývarem a vaříme, až česnekové stroužky úplně změknou. Trvá to zhruba 20 minut.
- Rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Přidáme smetanu ke šlehání a necháme ještě jednou přejít varem. Podle chuti přisypeme sůl a bílý pepř.
- Při podávání posypeme každou porci polévky nastrouhaným parmazánem a zakápneme citronovou šťávou.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a dýňovým olejem
Suroviny
1,5 kg dýně hokaido
1 plechovka kokosového mléka
500 ml zeleninového vývaru
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce Dýňového oleje Vasco da Gama
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
Postup
- Dýni hokaido nemusíme loupat, protože má slabou slupku, která pečením a vařením změkne. Pořádně ji omyjeme a do polévky ji použijeme i se slupkou.
- Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na velké kostky. Dáme ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a 15 až 20 minut opékáme nasucho v troubě předehřáté na 180 °C.
- Ve větším hrnci rozpustíme máslo a necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky.
- Přidáme pečenou dýni, strouhaný zázvor a zalijeme kokosovým mlékem a vývarem. Dusíme pod pokličkou, dokud se dýně nezačne rozpadat. Bude to trvat zhruba 15 až 20 minut.
- Rozdušený dýňový základ rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme ho také rozmačkat šťouchadlem na brambory. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Při podávání každou porci zakápneme dýňovým olejem.
Cizrnová polévka s kokosovým mlékem a chilli
Suroviny
2 lžíce kokosového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 lžička kari
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce rostlinného oleje
400 g cizrny
3 mrkve
1 batát
3 Chilli papričky Hamé
1 lžička soli
250 ml kokosového mléka
Postup
- Rozehřejeme troubu na 180 °C. Z cizrny odebereme 2 lžíce a smícháme je v misce s olejem a půlkou lžičky kari a půlkou lžičky římského kmínu. Lehce posolíme. Rozprostřeme na plech a dáme na 30 minut péct do trouby. Můžeme péct i déle, cizrna potom bude pěkně křupavá. Upečenou cizrnu dáme stranou a necháme na ozdobu polévky.
- V hrnci rozpustíme kokosový olej a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Po 5 až 10 minutách přidáme zázvor, zbytek kari a římského kmínu a krátce orestujeme.
- Přidáme nakrájené mrkve, batát i cizrnu, podlijeme kokosovým mlékem a půl litrem vody. Přikryté pokličkou dusíme do změknutí.
- Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, a pokud je příliš hustá, naředíme ji podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidáme pokrájené chilli papričky a promícháme.
- Polévku nalijeme do talířů a před podáváním ozdobíme opečenou cizrnou.
Recepty vznikly ve spolupráci s www.receptyschuti.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: