Psychika je nadřazena fyzické stránce člověka, a i když se stravujeme sebezdravěji, pokud je v nepořádku duše, výživa stejně zdraví člověka nepomůže. Vědci z Ohia to prokázali v experimentálním výzkumu a tvrdí, že zdravá strava nestačí, pokud člověk není v pohodě a kvůli stresu trpí úzkostmi a depresemi.
Dvěma skupinám žen podávali zdravé nenasycené mastné kyseliny a pak nezdravé nasycené mastné kyseliny. U všech zkoumaných osob si pak všímali míry zánětů v těle. Po požití nasycených (nezdravých) tuků měly všechny ženy vyšší míru zánětů v těle. Po požití nenasycených (zdravých) tuků měly některé ženy vyšší míru zánětů v těle také, ale jiné ji měly nižší. Rozdíl vysvětlila psychika.
Ženy, které byly psychicky klidné a vyrovnané, nezažívaly úzkost ze stresu a reagovaly na stravu pozitivně. Při konzumaci zdravých nenasycených olejů u nich došlo k zlepšení kondice oběhové soustavy a snížení zánětů v tkáních. Když ale ženy byly ve stresu a trpěly úzkostí i při zdravé stravě obsahující nenasycené mastné kyseliny měly vyšší míru zánětů v těle.
„Tyto experimenty dokazují, že stres funguje v interakci s tím, co jíme. Je jedno, co ženy konzumují, pokud jsou ve stresu, zánětů v těle je více,“ uvedla doktorka Janice Kiecoltová Glaserová z Ohio State University.
Sledujte nás na sociálních sítích: