Kurkuma je skutečná královna mezi kořeními. Po tisíce let na ni nedají dopustit Indové, kteří ji přidávají téměř do každého jídla. Ale žlutě zbarvený prášek z mletého kořene dnes doceňuje také západní medicína. Kvůli látce kurkuminu, která má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. A stačí přitom denně pozřít lžičku kurkumy a člověk přijme tolik kurkuminu, že mu nehrozí rakovina.
Kurkuma podle mnoha výzkumů chrání také před chorobami srdce a cév či Alzheimerovou chorobou.
Podle vědců z University College London, kteří prováděli experimentální výzkum na lidech – podávali jim kurkumu a sledovali funkci některých genů –, dokáže pravidelná konzumace kurkumy zvrátit negativní reakce některých genů, které souvisejí se vznikem a rozvojem zánětů či rakoviny.
„Tyto výsledky jsou fascinující. Dokázali jsme, že kurkuma je schopná resetovat důležité součásti našeho genetického softwaru,“ uvedl profesor Martin Widschwendter z UCL.
Kurkumin sice není všelék a při hazardování se zdravím – kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nadměrný stres, obezita, nedostatek pohybu – nezabrání rozvoji vážných chorob ani on. Ale u osob žijících zdravě výrazně sníží riziko rozvoje téměř všech typů rakoviny.
Kurkuma se také osvědčuje jako úleva od bolesti při artritidě, nejrůznějších zraněních, operacích či bolestech zubů. Údajně posiluje srdce a některé studie se nyní zaměřují na její vliv u pacientů s diabetem. Indové ji s úspěchem aplikují i na nejrůznější lehká zranění (ve formě pasty), protože urychluje hojicí proces, připravují z ní čaj, který popíjejí při nachlazení či respiračních problémech.
Pomůže v kuchyni i vaší pleti
Nejčastěji se s kurkumou setkáte v curry, jež je směsí nejrůznějšího koření (právě kurkuma je odpovědná za jeho žlutou barvu). Samotná nemá nijak výraznou chuť, takže sáhněte spíše po zmíněném curry – hodí se k masu (včetně ryb), ale i do salátů a nejrůznějších dipů či omáček.
Žluté koření je předmětem řady zdravotnických výzkumů, především pro své nepopiratelné protizánětlivé vlastnosti. A ty můžete využít i v péči o pleť, především má-li sklon k akné.
Smíchejte malou čajovou lžičku kurkumy (nepřehánějte to s ní, výrazně barví) s třemi lžícemi jogurtu, dvěma lžícemi mouky a několika kapkami medu. Naneste na pokožku a po 10 minutách opláchněte.
Sledujte nás na sociálních sítích: