Proč Indové jen vzácně onemocní rakovinou plic? Protože téměř každý jejich recept obsahuje spoustu zázvoru a chilli. Právě tyto potraviny jsou bohaté na látky, které působí jako prevence nádorových onemocnění dýchacích cest. V chilli je to ona pálivá látka kapsaicin a v zázvoru silný antioxidant 6-gingerol.
Kapsaicin má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Krom toho, že přispívá k hubnutí a léčí žaludeční vředy, je prevencí onemocnění srdce a cév a také prevencí řady typů rakoviny. Podle amerických vědců velmi silně potlačuje nádorové buňky plic. Ve spojení s 6-gingerolem jsou účinky ještě silnější.
Jak čili, tak zázvor se velmi často používají jako koření, zvláště v asijské kuchyni, a vědci dlouho studují jejich zdravotní účinky. Dvě klíčové látky, kapsaicin a 6-gingerol, se vážou na receptory buněk, které souvisejí s růstem nádoru. Vědci z USA prokázali na pokusech s hlodavci, že kombinace obou látek několikanásobně snižuje riziko rakoviny plic.
Sledujte nás na sociálních sítích: