Teplý čaj v horkých letních dnech popíjejí Indové už po staletí. Stejně tak konzumují pálivé chilli. Proč? Aby se ochladili. Zdánlivě paradoxní chování je ale naprosto rozumné, které navíc vědecky ověřili fyziologové z Austrálie. Horký nápoj ochladí tělo lépe než kostka ledu či zmrzlina.
Po vypití horkého nápoje či snědení chilli se tělo začne intenzivněji potit a rychleji mu klesá teplota. S potem odchází velká část horka a navíc proudící vzduch vlhké tělo dále ochlazuje. Stejný efekt známe, když vylezeme z koupele. Vlhkému tělu je najednou veliká zima.
Naopak po konzumaci ledového pokrmu či nápoje se tělo snaží s extrémní teplotou vyrovnat tím, že zvýší produkci tepla v interních orgánech.
Doktor Ollie Jay z University of Sydney testoval účinky konzumace nápojů různé teploty u osob, které v teplém prostředí sportovaly.
„Konzumace ledu u nich vedla ke zvýšení tělesné teploty. To je velmi zásadním zjištěním, protože to negativně ovlivňuje celkovou výdrž,“ tvrdí
doktor Jay.
Konzumace ledových nápojů byla výhodnější jen v podmínkách s velmi vysokou vzdušnou vlhkostí, která odpovídá zhruba deštným pralesům. Pocení v těchto podmínkách je totiž neefektivní.
Sledujte nás na sociálních sítích: