Současné tažení proti sacharidům dělá vrásky výrobcům těstovin. Podle některých odborníků na zdravý životní styl a hubnutí jsou totiž nudlové výrobky původcem tukových polštářů na břiše. Jenže italští vědci se snaží toto tvrzení vyvrátit a podpořit tak italské národní zájmy. A tvrdí, že naopak těstoviny patří na jídelníček hubnoucího člověka. Ale musí jich být jen přiměřené množství ve středomořském jídelníčku.
Italové mají velmi silné důkazy. Spočítali množství konzumovaných těstovin u třiadvaceti tisíc Italů a změřili jim také tukové zásoby. A z analýzy vyplývá, že osoby konzumující pravidelně těstoviny mají méně tuků na břiše.
Italové jedí těstoviny především v kombinaci se zeleninou, ořechy a olivovým olejem. A právě tato kombinace přispívá k hubnutí.
„Analýzou antropometrických dat u všech osob a jejich stravovacích návyků jsme zjistili, v rozporu s očekáváním, že konzumace těstovin nesouvisí s přibýváním na váze, ale spíš naopak. Naše data dokazují, že konzumace těstovin v souladu s potřebami jedince přispívá ke zdravé postavě, štíhlejšímu pasu a lepšímu poměru rozměrů pasu a boků,“ uvedl doktor George Pounis z Institutu Neuromed v Pozzilli.
„Množství je klíčové. Pokud jíte mnoho zeleniny, olivového oleje a tučných ryb, pak trocha těstovin nemůže škodit nebo přispět k nezdravým důsledkům a obezitě,“ uvedl doktor Assem Malhotra z britského Národního obezitologického fóra.
Sledujte nás na sociálních sítích: