Vědci z Harvardovy univerzity opět vyzdvihli konzumaci ořechů v prevenci vážných chorob a předčasného úmrtí. Podle nich už jediná hrst ořechů konzumovaná denně prodlouží život v průměru o dva roky. Je totiž prevencí onemocnění srdce a cév, ale také některých typů rakoviny a neurodegenerativních chorob.
Větší vliv na zdraví má konzumace ořechů u žen, u mužů funguje zase mnohem účinněji sport a pohyb. Ovšem kombinace obojího, tedy konzumace třiceti gramů ořechů denně a každodenní sport po třicet minut jsou nejlepší prevencí předčasného úmrtí, rakoviny a chorob oběhové soustavy.
Lidé se přitom zcela mylně domnívají, že konzumace ořechů souvisí s přibýváním na váze. Ořechy jsou sice bohatým zdrojem tuků, ale především nenasycených mastných kyselin, které naopak slouží jako prevence vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, které vedou k ukládání tuků na břiše. Navíc jsou ořechy bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů.
Nejlepšími ze všech možných druhů ořechů jsou pak podle většiny výzkumů vlašské ořechy.
Sledujte nás na sociálních sítích: