Ztučnění jater způsobené nadměrným příjmem cukru vyřeší jiný cukr

Sacharóza je pro zdraví člověka škodlivá. Tedy v malém množství neškodí, ale jakmile člověk překročí jistou hranici, začne se negativně projevovat na jeho metabolismu. Nadměrný příjem sacharózy vede k ztučnění jater. To je způsobeno fruktózou, která molekulu sacharózy (řepného/třtinového cukru) tvoří. Vědci ze státu Washington ale přišli na to, že problém může vyřešit jiný disacharid, který se nachází v těle hub a kvasinek a nazývá se trehalóza.

Sacharóza i trehalóza patří mezi disacharidy. Jinými slovy jejich molekulu tvoří dvě molekuly monosacharidů (jednoduchých cukrů). V případě sacharózy je to molekula glukózy a molekula pro zdraví problematické fruktózy. V případě trehalózy jsou to dvě molekuly glukózy. Glukóza je základní zdroj energie živočichů včetně člověka. A sama o sobě pro zdraví nebezpečí nepředstavuje. Pouze při některých metabolických poruchách hladina glukózy v krvi stoupá a nastává stav známý jako hyperglykemie, který se může zvrhnout v onemocnění diabetes (cukrovka). Pro zdraví člověka je ale nebezpečný zvýšený příjem fruktózy, jejíž metabolizace probíhá v játrech. A pokud tělo dostává fruktózy mnoho, játra ji rychle mění v tuk, který se ukládá přímo v jaterních buňkách. Tak dochází k onemocnění zvanému ztučnění jater, které se může zvrhnout v cirhózu či rakovinu, v obou případech smrtelné choroby.

Lidé na Západě dnes konzumují nadměrné množství fruktózy. A to buď přímo v podobě různých sirupů a zahuštěných ovocných šťáv včetně džusů, nebo v podobě sacharózy, kterou tělo rozštěpí na glukózu a sacharózu. Cukr je ve všem. V nápojích, potravinářských výrobcích včetně uzenin, pomazánek, paštik, konzerv, pečiva, mléčných výrobků a různých i zdánlivě slaných krémů a salátů. Tělo je tak neustále bombardováno fruktózou, která způsobuje právě ono ztučnění jater.

Vědci z Washington University ale zjistili, že jiný disacharid – trehalóza – který se nachází v houbách a plísních, brání vstupu fruktózy do jater a mohl by tak být prevencí ztučnění a dalších chorob.

Trehalóza je bohatě zastoupena třeba v hlívě ústřičné či houbách shiitake – oba druhy jsou považovány za léčivky a doporučovány nejen diabetikům.

„Při pokusech s hlodavci jsme zjistili, že když je živíte stravou bohatou na cukr, rozvine se u nich ztučnění jater. Když jim ale podáváte stravu bohatou na cukr a také vodu obohacenou třemi procenty trehalózy, ke ztučnění jater nedojde. Tyto myši měly na konci studie také menší váhu, nižší hladinu škodlivého cholesterolu, mastných kyselin a triglyceridů v krvi,“ tvrdí doktor Brian DeBosch z University of Washington.

Objevy by mohly sloužit k vývoji nových léků na ztučnění jater i její prevenci. Nicméně jedinou skutečně účinnou prevencí ztučnění jater je omezení příjmu cukru (sacharózy a fruktózy) na minimum.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Omeleta plněná baby špenátem

55min
(11 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu můžete cítit, že se věci kolem vás zrychlují. Práce i osobní projekty mohou nabrat na intenzitě, což vás může přivést k nečekaným výzvám. Vaše schopnost rychle reagovat na změny vám však pomůže vypořádat se se vším... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat