V zimním období se dietami a hubnutím trápí nejvíce lidí. Většina se snaží naplnit novoroční předsevzetí a shodit do plavek. Ale přibývá důkazů, že chybu dělají všichni ti, kdo zvolí nízkotučnou dietu. Nefunguje. Nejenže člověka připraví o vitaminy rozpustné v tucích, ale naopak zvýšená konzumace rostlinných olejů vede k rychlejšímu a účinnějšímu úbytku tukové tkáně.
Pozor. Důležité je však konzumovat prospěšné rostlinné tuky – z vlašských ořechů či oliv – nikoli nasycené mastné kyseliny z živočišných produktů. Proto je dobré zvýšit při hubnutí konzumaci vlašských ořechů a olivového oleje a omezit konzumaci nasycených mastných kyselin.
Ačkoli vlašáky i olivový olej jsou energeticky velmi bohaté, obsahují látky urychlující metabolismus a odbourávání tuků v podkoží a na břiše. Snižují také výrazně hladinu nedobrého cholesterolu v krvi a posilují srdce a cévy. Každý člověk by měl denně sníst dvě hrsti vlašských ořechů a dvě lžíce olivového oleje.
„Jedním z překvapení naší studie je, že i když jsou vlašské ořechy bohaté na tuky a energii, strava bohatá na vlašské ořechy vede k výraznějšímu hubnutí než strava nízkotučná,“ tvrdí doktorka Cheryl Rocková z University of California v San Diegu, která přidala další k mnoha důkazům o tom, že při hubnutí je potřeba konzumovat dostatek správných tuků.
Omezení živočišných a nasycených tuků je při hubnutí na místě, ale stejně tak zvýšení konzumace vlašských ořechů a olivového oleje.
Sledujte nás na sociálních sítích: