Flavonoidy jsou polycyklické uhlovodíky, které v těle člověka fungují jako velmi účinné antioxidanty. Chrání tělo před nemocemi včetně rakoviny a chorobami srdce a cév, před stárnutím a degenerativními změnami. Nejlepším a největším zdrojem flavonoidů jsou pak kvalitní ovoce a zelenina, zelený čaj a hořká čokoláda. Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že lidé konzumující denně ovoce a zeleninu bohaté na tyto látky nemají problém s nadváhou.
Už pouhá jedna hrst tohoto ovoce (malin, borůvek či jedno jablko apod.) dodají tělu velké množství flavonoidů, které výrazně přispívají k celkovému zdraví. Na úrovni metabolismu pak snižují vstřebávání některých energeticky bohatých živin ve střevech, zlepšují metabolismus cukrů a přispívají k udržování štíhlé postavy.
Nejlepším zdrojem flavonoidů jsou maliny, borůvky, černý rybíz, ostružiny, jahody, třešně, hrozny révy vinné, švestky, ředkve, zelený a černý čaj, kakao, hrušky, jablka, citrusové plody, cibule a papriky.
„Tohle je první studie velkého rozsahu, která zkoumá vztah mezi konzumací všech druhů flavonoidů a přibýváním na váze u osob středního a vyššího věku. Většina dospělých přibývá na hmotnosti s věkem a dokonce i malé zvýšení tělesné hmotnosti má výrazný vliv na riziko vysokého krevního tlaku, rozvoje chorob srdce, rakoviny a diabetu… Zvýšený příjem flavonoidů souvisí s udržováním normální váhy a mírným hubnutím. Výsledky jsou konzistentní u obou pohlaví a různých věkových skupin,“ uvedla k výzkumu spoluautorka profesorka Aedin Cassidyová z University of East Anglia v Norwichi.
Sledujte nás na sociálních sítích: