Konzumace ovoce a zeleniny během dospívání a v rané fázi dospělosti může výrazně ovlivnit riziko rakoviny prsu žen. Podle vědců z Harvardovy univerzity, kteří během více než dvaceti let sledovali devadesát tisíc žen, vláknina přijímaná pravidelně denně v pěti porcích ovoce a zeleniny sníží riziko rakoviny prsu o pětadvacet procent.
Přitom rakovina prsu před menopauzou bývá agresivnější. Podle všeho hlavní roli v prevenci rakoviny hraje vláknina, kterou ženy přijímají s ovocem a zeleninou. Pokud ji konzumují každý den a navíc v každém z pěti jídel, pak částečně na sebe váže estrogen a snižuje jeho účinky na tkáně v prsu.
„Dívky, které konzumovaly během dospívání nejvíce vlákniny, byly ohroženy rakovinou prsu před menopauzou o čtyřiadvacet procent méně než ty, které konzumovaly vlákniny nejméně,“ tvrdí doktorka Maryam Farvidová z Harvardovy univerzity.
Vláknina je bohatě zastoupena v jablkách, hruškách, švestkách, meruňkách, banánech, listové zelenině, brokolici, zelí, luštěninách, celozrnných výrobcích a mnoha dalších plodinách.
Sledujte nás na sociálních sítích: