Nastává nejchladnější období roku na severní polokouli a většina domácností Západu pouští topení naplno a vytahuje nejteplejší oblečení. Od svých maminek celé generace vědí, že nejdůležitější je být hezky zabalený a v teple. A zřejmě také proto je dnes západní populace tak obézní a prosperují v ní chřipkové epidemie. Naopak otužování a chlad pomáhají lepší skladbě střevních bakterií, což jednak silně podporuje imunitu, ale také chrání před obezitou.
Pohodlní lidé na Západě si přetápějí domácnosti, kanceláře i dopravní prostředky. Hlavně nebýt vůbec v zimě. A když musejí ven, zabalí se do tlustých vrstev oblečení, aby náhodou tělo nemuselo bojovat s chladem a generovat teplo. To má ale zhoubný vliv na zdraví, způsobuje obezitu a oslabuje imunitu.
Naopak je velmi prospěšné, když musí tělo s chladem bojovat. Samozřejmě pro zchoulostivělého jedince, který se najednou odhalí, to většinou znamená nachlazení a nemoc. Což ho usvědčí v tom, že by se měl teple oblékat a vyhýbat chladu. Tím se však začne pouze točit v začarovaném kruhu oslabování imunity, větší nemocnosti a také vyšší obezity.
Švýcarští vědci prokázali, že osoby, které se otužují a vystavují chladu, nepřetápějí si domácnost a neoblékají se tepleji – dovolí svému tělu bojovat s chladem termoregulací – jsou nejen zdravější, ale také štíhlejší. A to proto, že mají lepší skladbu bakterií ve střevech.
Vědci už mnoho let vědí, že existuje silný vztah mezi střevními bakteriemi, imunitou a tělesnou hmotností. Čím lepší skladba střevní mikroflóry, tím silnější imunita a nižší riziko obezity. Čím je člověk obéznější, tím má horší střevní mikroflóru a také slabší imunitu. Podle vědců z Ženevy na vše působí zhoubně naše snaha dopřávat si i v chladné části roku komfort letních teplot a vyhýbat se chladu.
„Získali jsme silné důkazy o tom, že střevní bakterie hrají klíčovou roli v naší schopnosti adaptovat se na prostředí přímo tím, že ovlivňují naši energetickou bilanci,“ tvrdí doktor Mirko Trajkovski z Ženevské univerzity.
Pro správnou funkci střevní mikroflóry je potřeba dodržovat zdravý životní styl. Nejen vyváženou stravu, ale také dostatek pohybu a otužování. Nepřetápět si interiér, když venku mrze, spát v chladné ložnici bez tlustých vrstev oblečení a snažit se odolávat chladu při pobytu venku nejen tlustými vrstvami oblečení. Samozřejmě, pokud se choulostivý člověk najednou přestane oblékat, nejspíš nastydne a onemocní. Ke změně musí dojít postupným otužováním, jímž dojde ke změně mikroflóry, k hubnutí a také posílení imunity.
Střevní bakterie ovlivňují také množství šedého, hnědého a bílého tuku v těle. První dva mají pozitivní vliv na metabolismus a brání obezitě. Bílý tuk je naopak škodlivý a nejvíce ho mají právě lidé choulostiví, kteří se chrání před chladem a kteří mají špatnou skladu bakterií ve střevech.
„Byli jsme překvapeni tím, jak dramatický vliv mají střevní bakterie na strukturu a funkci střev!“ dodává doktor Trajkovski.
Sledujte nás na sociálních sítích: