Proč většina lidí, která rychle zhubne, opět zase přibere? Může za to mozek. Nastavení psychiky hraje při trvalé změně postavy zásadní roli. Pokud totiž člověk nezmění své myšlení a nepochopí zákony vztahu mezi jídlem a emocemi, těžko se mu podaří shodit kila trvale. A také platí, čím rychleji a výrazněji člověk zhubne pouze dietou, aniž změní svůj vnitřní postoj a nastavení, tím spíš se kila opět vrátí.
Důležité je totiž pochopit, proč dotyčný nedokáže odolat krabici zmrzliny či proč se musí cpát sladkým, když se cítí nemocný a slabý.
„Většina lidí se zaměřuje téměř výhradně pouze na fyzické aspekty hubnutí jako dietu a cvičení. Ale konzumace potravy má emocionální komponentu, kterou většina lidí absolutně přehlíží, což naprosto sabotuje jejich snahy zhubnout. Lidé mají tendenci připoutat se k jídlu emocionálně už v mládí. Děti dostávají sladké odměny, když je rodiče chtějí utěšit nebo ocenit, a mnoho svátků souvisí jen s dobrotami. Navíc některé vůně, třeba babiččina koláče, v nás vyvolávají silné vzpomínky… Ať si to uvědomujeme či nikoli, jídlo nám slouží nejen k výživě, ale také k vyvolání psychické pohody,“ vysvětluje neuropsycholožka Diane Robinsonová z Orlanda v Ohiu.
Mozek reaguje na oblíbené jídlo vyloučením dopaminu, který hraje důležitou roli při potěšení a také při vzniku závislostí. Každý člověk, který stojí před cílem trvale zhubnout, musí nejdříve pochopit emoční napojení k jídlu. Doktorka Robinsonová doporučuje, aby lidé poznali potraviny, které v nich vyvolávají dobré pocity a vypsali si, proč je konzumují. A důležitá je také disciplína, tedy ptát se při každé konzumaci, zda je důvodem opravdu hlad.
„Když se zaměřujeme jen na fyzické aspekty hubnutí, většina z nás nemá problém jít do posilovny nebo si najmout trenéra. Ale mnohem důležitější je najít si někoho, kdo nás podpoří psychicky. Zvláště u jedinců, u kterých hubnutí v minulosti selhalo. Pak je načase začít v hlavě,“ míní doktorka Robinsonová.
Sledujte nás na sociálních sítích: