Ještě donedávna byly nasycené mastné kyseliny strašákem, který nahrával výrobě margarínů. Dnes už se ví, že mnohem zdravější pro tělo je kravské máslo než ztužený rostlinný tuk, který srdci a cévám škodí. Kanadští vědci teď ale přišli s tím, že nasycené tuky byly padesát let démonizovány neprávem. Jsou mnohem méně škodlivé, než se tvrdilo. Ale naopak daleko větší hrozbu představují ztužené rostlinné tuky.
V rozsáhlé studii zabývající se důsledky konzumace stravy bohaté na tuky kanadští vědci prokázali, že jídelníček obsahující nasycené mastné kyseliny z vajec, čokolády či másla nezvyšuje nijak prokazatelně riziko úmrtí na choroby srdce, mrtvici a diabetes 2. typu.
Nicméně studie naopak prokázala, že trans tuky a ztužené tuky (margaríny) tělu a zdraví výrazně škodí. Stejně tak je škodlivý palmový olej, který se v posledních letech dostal do všech potravinářských výrobků, aniž si toho mnozí konzumenti všimli.
„Neodhalili jsme žádný vztah mezi konzumací nasycených tuků a zvýšeným rizikem nemocí a úmrtí na ně, ale opravdu jsme našli vztah mezi konzumací potravin, jako jsou margaríny, které obsahují trans tuky, a zvýšeným výskytem chorob a úmrtí,“ tvrdí Russell de Souza z McMaster University v Hamilton.
Sledujte nás na sociálních sítích: