Česká republika je první na světě v míře onemocnění rakovinou tlustého střeva u mužů, u žen zabíráme devátou pozici. Nádorové onemocnění této části trávicího traktu přitom souvisí se špatnou životosprávou a jídelníčkem.
Nadmíra živočišných tuků, a především uzenin zvyšuje výrazně riziko onemocnění zhoubným nádorem střeva a konečníku. Mezi potraviny, které naopak toto riziko výrazně omezují, ale patří třeba černý rybíz. Ovoce typické pro českou zahrádku.
Dříve se černý rybíz konzumoval často na moučnících a ve formě kompotů, marmelád, džemů či domácích sirupů. Dnes ho na stole vídáme stále méně, přitom má léčivé účinky i jako sušený či mražený. Podle studie z Illinois přitom konzumace černého rybízu sníží riziko onemocnění u jedinců náchylných k této chorobě o 60 procent.
„Vnímáme černý rybíz jako přírodní produkt, velmi mocný a snadno dostupný,“ tvrdí profesor Wancai Yang z University of Illinois v Chicagu. Podle jeho studie je černý rybíz doslova nabitý antioxidanty, které mají silné protirakovinné účinky.
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place
Sledujte nás na sociálních sítích: