Dopřejte si černý rybíz. Chrání před rakovinou tlustého střeva

Česká republika je první na světě v míře onemocnění rakovinou tlustého střeva u mužů, u žen zabíráme devátou pozici. Nádorové onemocnění této části trávicího traktu přitom souvisí se špatnou životosprávou a jídelníčkem.

Nadmíra živočišných tuků, a především uzenin zvyšuje výrazně riziko onemocnění zhoubným nádorem střeva a konečníku. Mezi potraviny, které naopak toto riziko výrazně omezují, ale patří třeba černý rybíz. Ovoce typické pro českou zahrádku.

Dříve se černý rybíz konzumoval často na moučnících a ve formě kompotů, marmelád, džemů či domácích sirupů. Dnes ho na stole vídáme stále méně, přitom má léčivé účinky i jako sušený či mražený. Podle studie z Illinois přitom konzumace černého rybízu sníží riziko onemocnění u jedinců náchylných k této chorobě o 60 procent.

„Vnímáme černý rybíz jako přírodní produkt, velmi mocný a snadno dostupný,“ tvrdí profesor Wancai Yang z University of Illinois v Chicagu. Podle jeho studie je černý rybíz doslova nabitý antioxidanty, které mají silné protirakovinné účinky.
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place

 






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Ovesná kaše s borůvkami a mandlemi

15min
(2 hlasů)

Lívance z ovesných vloček

20min
(1 hlasů)

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden se pro vás, milí Berani, nese ve znamení změn a nových začátků. První polovina týdne může přinést několik překážek v práci, ale díky vaší vůli a energii se s nimi úspěšně vyrovnáte. Mějte na paměti, že klíčem ... Více

Vybrat znamení
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat
x zavřít reklamu