Dopřejte si černý rybíz. Chrání před rakovinou tlustého střeva

Česká republika je první na světě v míře onemocnění rakovinou tlustého střeva u mužů, u žen zabíráme devátou pozici. Nádorové onemocnění této části trávicího traktu přitom souvisí se špatnou životosprávou a jídelníčkem.

Nadmíra živočišných tuků, a především uzenin zvyšuje výrazně riziko onemocnění zhoubným nádorem střeva a konečníku. Mezi potraviny, které naopak toto riziko výrazně omezují, ale patří třeba černý rybíz. Ovoce typické pro českou zahrádku.

Dříve se černý rybíz konzumoval často na moučnících a ve formě kompotů, marmelád, džemů či domácích sirupů. Dnes ho na stole vídáme stále méně, přitom má léčivé účinky i jako sušený či mražený. Podle studie z Illinois přitom konzumace černého rybízu sníží riziko onemocnění u jedinců náchylných k této chorobě o 60 procent.

„Vnímáme černý rybíz jako přírodní produkt, velmi mocný a snadno dostupný,“ tvrdí profesor Wancai Yang z University of Illinois v Chicagu. Podle jeho studie je černý rybíz doslova nabitý antioxidanty, které mají silné protirakovinné účinky.
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place

 






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat