Smažení masa na plynovém hořáku je škodlivější než na elektrickém

Původně se zdálo jako směšná hypotéza, že by mohlo vaření a zvláště smažení na plynových hořácích škodit zdraví více než na hořácích elektrických. Ale experimentální studie skutečně potvrdila, že smažení masa na plynovém hořáku zvyšuje obsah pro zdraví nebezpečných látek v ovzduší více než smažení masa na elektrickém hořáku.

Během pokusu se připravovaly steaky na hořácích obou typů a to na margarínu a sójovém oleji. Vědci pak měřili obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), extra jemných částic a dalších škodlivých látek v ovzduší kolem sporáku. Přitom PAH jsou ve vyšší koncentraci silně karcinogenními látkami.

U smažení na plynovém hořáku došlo k uvolnění PAH a extra jemných částic ve značně vyšší míře než při smažení na elektrickém vařiči.

Podle expertů je to významné zvláště pro kulinářské provozy a znamená to, že z hlediska prevence zdraví v kuchařském povolání je skutečně důležité připravovat pokrmy na elektrických vařičích. „Vystavování se plynům z vaření by mělo být omezeno na minimum…smažení na plynovém vařiči může zvyšovat obsah nebezpečných látek působících vážné zdravotní potíže,“ napsali autoři studie v odborném časopise Occupational and Environmental Medicine.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento poslední týden roku 2024 přináší do života Beranů příležitost k reflexi a plánování budoucnosti. Hvězdy naznačují, že je ideální čas zamyslet se nad úspěchy a poučeními z uplynulého roku. Můžete pocítit touhu zásadněji změ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
21 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat