Původně se zdálo jako směšná hypotéza, že by mohlo vaření a zvláště smažení na plynových hořácích škodit zdraví více než na hořácích elektrických. Ale experimentální studie skutečně potvrdila, že smažení masa na plynovém hořáku zvyšuje obsah pro zdraví nebezpečných látek v ovzduší více než smažení masa na elektrickém hořáku.
Během pokusu se připravovaly steaky na hořácích obou typů a to na margarínu a sójovém oleji. Vědci pak měřili obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), extra jemných částic a dalších škodlivých látek v ovzduší kolem sporáku. Přitom PAH jsou ve vyšší koncentraci silně karcinogenními látkami.
U smažení na plynovém hořáku došlo k uvolnění PAH a extra jemných částic ve značně vyšší míře než při smažení na elektrickém vařiči.
Podle expertů je to významné zvláště pro kulinářské provozy a znamená to, že z hlediska prevence zdraví v kuchařském povolání je skutečně důležité připravovat pokrmy na elektrických vařičích. „Vystavování se plynům z vaření by mělo být omezeno na minimum…smažení na plynovém vařiči může zvyšovat obsah nebezpečných látek působících vážné zdravotní potíže,“ napsali autoři studie v odborném časopise Occupational and Environmental Medicine.
Sledujte nás na sociálních sítích: