Několik sklenic borůvkové šťávy denně může zalátat děravou paměť. Podle amerických odborníků nápoj z tohoto bobulového ovoce skutečně zbystřuje uchovávání informací v mozku a to především u starších osob. Borůvky jsou totiž velmi bohaté na antioxidanty a další fytochemikálie, které paměti prospívají.
Psychiatr Robert Krikorian z University of Cincinnati tvrdí, že jeho studie poskytuje podklady k dalším klinickým studiím, které se budou zabývat přímým účinkem na paměť zvláště u starších osob.
Studie ze Cincinnati pracovala se vzorkem osob starších sedmdesáti let, kterým přestávala sloužit paměť. Polovina z nich pila denně borůvkovou šťávu o objemu dvou sklenic a druhá polovina dostávala jiný nápoj. Po dvou měsících užívání měla skupina konzumující borůvkový džus výrazně lepší výsledky v paměťových testech a při učení než skupina s placebo nápojem.
Sledujte nás na sociálních sítích: