Hmyz je hlavní složkou potravy v mnoha rozvojových zemích světa, ale rozhodně není vůbec obvyklou součástí jídelníčku Islanďanů. Není. Ale brzy může být. Pokud se firma dobrodruhů Buie Adalsteinssona a Stefána Thoroddsena uchytí. Založili ji totiž proto, aby mohli vyrábět energetické a na bílkoviny bohaté tyčinky právě z hmyzu. Konkrétně z kobylek, sarančat a cvrčků.
„Hmyz je bohatým zdrojem všech esenciálních aminokyselin, které náš organismus potřebuje pro syntézu bílkovin, navíc je bohatým zdrojem vitaminů a vápníku. Je velmi lehce stravitelný a většinou bez výrazné chuti,“ tvrdí Adalsteinsson s tím, že tyčinky Crowbar chutnají skvěle. Vyrábějí je totiž z rozemletého hmyzu, který sám o sobě nemá žádnou nepříjemnou chuť.
Výslednému produktu dodali Adalsteinsson a Thoroddsen příjemnou příchuť dalšími složkami.
„Tyčinky Crowbar představují skutečnou trvale udržitelnou volbu báječně výživné potraviny, kterou si můžete sbalit do kapsy na cestu. A sníst ji během dvouminutové přestávky v horách nebo mezi dvěma mítinky,“ tvrdí pánové Adalsteinsson a Thoroddsen.
Tyčinka Crowbar obsahuje také mleté mandle, zázvor, kešu oříšky, kokos či kakao, které v chuti naprosto dominují. Hmyz přitom nezanechává žádnou nepříjemnou pachuť.
Svůj výrobek mladíci z Reykjavíku představili na veletrhu potravin v hlavním městě Islandu. Do konce roku chtějí rozjet velkovýrobu a začít tyčinky distribuovat na trhu.
Sledujte nás na sociálních sítích: