Extra panenský olivový olej je nabitý antioxidanty a lidskému organismu prospívá v mnoha ohledech. Podle nové onkologické studie ale z něj mohou profitovat především osoby ohrožené rakovinou prsu. Pravidelné užívání extra panenského olivového oleje totiž chrání tělo před zhoubným nádorem prsu.
Zatímco konzumace potravin bohatých na tuky tělu škodí a riziko rakoviny naopak zvyšuje, užívání extra panenského olivového oleje lidskému organismu prospívá a riziko rakoviny snižuje. Hlavní blahodárnou složkou olivového oleje je kyselina olejová, nenasycená mastná kyselina. Ovšem olivový olej je bohatý také na řadu dalších antioxidantů.
Důkazem ochranného účinku olivového oleje jsou nejen studie provedené na zvířecích modelech, ale také statistiky onemocnění rakovinou u národů ve Středozemí, kde je olivový olej tradiční součástí kuchyně. Osoby, žijící v mediteránu, totiž nejenže trpí méně chorobami srdce a cév, ale ve srovnání se zbytkem Evropy mají také méně rakoviny prsu a tlustého střeva.
Vědci z Barcelony teď potvrdili, že zatímco olivový olej snižuje agresivitu již vzniklých nádorů, například olej kukuřičný naopak agresivitu tumorů zvyšuje. Olivový olej potlačuje aktivitu onkogenů i některých bílkovin, které jsou důležité pro prevenci tzv. apoptózy, buněčné sebevraždy.
Sledujte nás na sociálních sítích: