Průzkum, uskutečněný značkami Uncle Ben´s a Dolmio, ukázal několik zajímavých poznatků o trendech ve vaření v českých kuchyních. Téměř polovina Čechů i přes dnešní uspěchanou dobu vaří 3x – 5x týdně. Celých 49 % českých domácností však sáhne při přípravě pokrmů po polotovarech. Italská kuchyně je téměř dvojnásobně oblíbenější než česká a nebojíme se experimentování, až 9 lidí z 10 využívá recepty, které dosud neznali.
V současnosti by mohl převažovat dojem, že na domácí vaření nemáme čas. Průzkum* přesto ukázal, že české domácnosti se ho ani dnes nevzdávají. Češi vaří doma v 48 % případů 3x–5x týdně. Polovina respondentů však vypověděla, že pro urychlení přípravy využijí polotovary, jako hotové omáčky apod.
Třetina dotázaných má sice v kuchařce založených několik receptů, které pravidelně servíruje, nicméně polovina dotázaných nikdy v týdnu neopakuje stejné recepty. Dvě třetiny respondentů navíc rádi zkoušejí nové tipy, které jim doporučí přátelé nebo na ně narazí na internetu. Překvapivým výsledkem průzkumu je, že česká kuchyně skončila v oblíbenosti až na druhém místě. Téměř dvojnásobně oblíbenější je italská kuchyně, kterou podle průzkumu preferuje 53% respondentů.
* Průzkum provedený v roce 2013 na vzorku 677 respondentů formou elektronického dotazníkového šetření.
Značky Dolmio a Uncle Ben´s Vám přináší recepty, které si můžete připravit během 20-30 minut až pro 4 osoby. Vyzkoušejte produkty hotových omáček a překvapte svou rodinu novými a chutnými recepty.
Pizza šneci s červeným vínem, ricottou a slaninou
Ingredience
• 500 g listového těsta
• 250 g omáčky Dolmio Bolognese Extra Onion & Garlic (může být i Original nebo Lasagne)
• 50 ml červeného vína
• 125 g ricotty
• 150 g plátkové slaniny (asi 10 plátků)
• vejce na potření
• 1 lžička sezamu na ozdobu
Příprava
Omáčku Dolmio s vínem přiveďte k varu a povařte do mírného zhoustnutí. Nechte vychladnout. Listové těsto rozválejte na pomoučené ploše do obdélníku o síle 0,5-1 cm.
Potřete omáčkou, posypte hrudkami ricotty a poklaďte plátky slaniny. Srolujte do závinu, potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a uložte na prkýnku do mrazáku na 30 minut (bude se vám lépe krájet).
Nohavici štrúdlu nakrájejte šikmo na plátky silné 1,5 cm. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15-20 minut dozlatova.
Podávejte jako lehké pohoštění s vínem.
Více receptů a informací najdete na www.dolmio.cz
Krůtí steak dušený v omáčce Szechuan zjemněné smetanou a bramborové puré
Ingredience
• 550g krůtích prsou
• 1dl olivového oleje
• 1x sklenička omáčky Uncle Ben´s Szechuan
• 100g smetany
• 300g brambor
• 20g másla
• 50g mléka
• 10g šalotky
• sůl, pepř
Příprava
Krůtí steak nakrájejte na porce a okořeňte. Zprudka opečt. Pak maso vyndejte a na pánvi opečte nakrájenou šalotku.
Přidejte omáčku Szechuan a lehce duste. Přidejte krůtí maso a duste do měkka. Před koncem vlijte smetanu a promíchejte.
Brambory rozvařte a smíchejte s mlékem a máslem. Vytvoříte hladké puré a podávejte jako přílohu.
Více receptů a informací najdete na www.unclebens.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: