Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od neznámého nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.
Espresso
Nápoj o objemu zhruba 30 mililitrů vyrobený pod tlakem přibližně devíti barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 gramů kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema – jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z Costa Coffee.
Ristretto
Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 mililitrů. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.
Espresso doppio (Double Shot)
Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 gramů kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 mililitrů).
Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 mililtrů obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou,“ vysvětluje Eva Jeřábková.
Cappucino
Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp,“ dodává.
Caffè latte
Caffè latte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. Je to nápoj jednolité barvy, čehož docílíme rychlým prolitím espressa, s mléčnou pěnou o výšce jednoho centimetru na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500 mililitrů.
Corto Classic
Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu. Moderní kávový nápoj se servíruje ve sklence o objemu 130 militrů. Krátká extrakce dvou dávek espressa zaručuje, že z kávy dostanete opravdu jen to nejlepší. Silná a intenzivní, avšak zároveň jemná a krémová – to je Caffe Corto.
Flat white
Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca půl až centimetrovou vrstvu.
Americano
„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ dodává Eva Jeřábková.
Sledujte nás na sociálních sítích: