Jak se na dovolené skutečně odpojit od práce

Nekažte si dovolenou myšlenkami o práci, vždyť volno zase tak často nemáte! Jestli neumíte vypnout, možná vám pomůže strategický psychologický plán.

Znáte to možná i vy. Zarezervujete si pobyt u moře a cítíte obrovskou radost z toho, že si zcela zaslouženě odpočinete – od všeho. Optimistické pocity ale bohužel nevydrží dlouho, protože vás brzy zachvátí „pracovní panika“. Opravdu to po dobu vaší nepřítomnosti kolegové zvládnou? A těch věcí, co před odjezdem musíte ještě dodělat, objednat, vyřídit, poslat a odsouhlasit!

Cesta bez výčitek

Dovolená znamená „dovolit si“. Tak si čas na relaxaci a změnu od každodenní stresující rutiny skutečně dovolte. Hodně lidí to nedělá, a proto to také vypadá tak, jak vypadá. Statistiky (1) ukazují, že 54 procent lidí vyřizuje pracovní emaily a hovory i na lehátku u bazénu, a takřka polovina cítí silné pocity viny, že vůbec někam odjela. Tudy cesta nevede, vážení! „Lidský mozek potřebuje občas vypnout, aby se opravil a zregeneroval. Vyžaduje to hlavně klid a kvalitní spánek,“ upozorňuje americký psycholog Roger Hall (2). Tím, že stále budete jednou nohou v kanceláři, to samozřejmě nepůjde. Víte, co? Připravte si relaxační půdu předem, aby vás pak nic nerozptylovalo.

Dejte jasně najevo, že si berete volno

„Nejdůležitější věcí je odjezd v klidu. Informujte všechny spolupracovníky, že v daném termínu nebudete k dispozici, a pokud je to potřeba, pověřte je svými povinnostmi,“ radí americký klinický psycholog Ali Mattu (3). Účelem je zajistit, aby vás nikdo nekontaktoval a nerušil vás – tedy pokud to nebude životně důležité.

Vypněte veškerá oznámení

Chcete se přece dokonale uvolnit, že? Tak si na dovolené ztlumte zvuky telefonu a přestaňte ho neustále panicky kontrolovat. „Je-li pokušení až příliš silné, doporučuji smazat všechny aplikace, které se týkají práce,“ navrhuje radikálnější řešení psycholog Ali Mattu.

Jiné myšlenky jsou jen ku prospěchu

Výlet po okolí, návštěva trhu nebo snad plážový adrenalinový sport? Zkuste to! Jděte do všeho, co odpoutá vaši pozornost od profesních povinností a odpočinkové dny vám co nejvíce obohatí. Pak skutečně nebude čas na přemýšlení, co všechno se v kanceláři může pokazit, myslí si jmenovaný expert.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2024/06/23/lifestyle/half-of-americans-work-while-on-vacation-and-feel-guilty-for-taking-one/, (2) www.foxbusiness.com/lifestyle/half-americans-work-while-vacation-feel-guilty-taking-one, (3) www.eu.usatoday.com/videos/life/health-wellness/self-improved/2024/07/09/how-to-stop-thinking-about-work-on-vacation/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat