S tímto chutným a příjemným pokrmem z masových kuliček v rajčatové omáčce s mozzarellou jako byste se hned prvním soustem přenesli do slunného Toskánska. To při sychravém podzimu nezní vůbec špatně. A zaručeně bude chutnat vám i vašim dětem...
Na podzim, kdy ubývá slunečních dní, a naopak přibývá těch deštivých nebo alespoň sychravých, jsme raději doma v pohodlí. A co by vám nemělo chybět? Lahodné pokrmy, které zahřejí duši, chutnají božsky a jsou prostě dobré.
Do této kategorie spadá například tento jednoduchý recept na toskánské karbanátky. Masové kuličky se pečou v troubě v pikantní, smetanovo-rajčatové omáčce a nahoře jsou přelité mozzarellou – lepší už to být nemůže! Ať už samotné, s těstovinami nebo rýží: Tyto masové kuličky budou na vašem stole vždy vítanou pochoutkou.
Co budete potřebovat:
400 g mletého masa míchaného
sůl a pepř
mletou papriku
1 cibule
1 šálek smetany
3 lžíce rajčatového protlaku
1 cibule
Italské bylinky (oregano, tymián)
1 špetka cukru
1 kulička mozzarelly
Příprava:
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
Mleté maso ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Vytvořte asi 15 stejně velkých kuliček a dejte je do zapékací mísy.
Potom oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno. Orestujte na velké pánvi dozlatova, přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte. Zalijte smetanou a troškou vody, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Omáčku dochutíme italskými bylinkami, solí a špetkou cukru.
Nakonec masové kuličky přelijte rajčatovou omáčkou. Mozzarellu natrhejte na malé kousky (nebo nakrájejte a rozpulte) a položte na masové kuličky.
Pečeme v troubě 25–30 minut.
Tip: Karbanátky chutnají se zeleným salátem a čerstvou bagetou. Dětem naopak budou chutnat třeba s těstovinami nebo rýží.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: