Irští vědci přesně spočítali závislost velikosti zrna mleté kávy a délky extrakce na její výslednou chuť. Tyto výpočty by mohly vést k vývoji dokonalých kávovarů, které budou umět přesně připravit nápoj požadované chutě a aroma. Čím jemněji je káva namletá, tím silnější, ale také hořčí nápoj poskytuje. Naopak velká zrna s malým povrchem vyžadují delší extrakci a poskytují nápoje mdlejší chuti a kouřového aroma.
„Káva je po celém světě obrovským byznysem, ale připravit někomu dokonalý nápoj vyžaduje mnoho učení a zkoušení. Miluji kávu a piju ji pořád, takže mě fascinoval vědecký pohled na ni. Příprava kávy je docela subjektivní proces. My doufáme, že se nám podaří ji přesněji definovat. Chceme jednoho dne předvést kávovar, který bude využívat přesnou matematiku tak jako moderní sportovní vozy,“ vysvětluje doktor William Lee z University of Limerick.
Při mletí kávy vznikají různě velká zrna. Ta nejjemnější mají vysoký povrch vzhledem k celkovému objemu, ta veliká naopak malý povrch vzhledem k celkovému objemu. Při extrakci kávy se velmi rychle vyluhují látky z povrchu, hůře voda proniká dovnitř. A právě u velikých zrn je potřeba vyvinout vyšší tlak a delší čas k extrakci silného nápoje.
„Je velmi jednoduché přehnat luhování kávy, což končí velmi hořkou chutí, nebo ji nedostatečně extrahovat, což vede k mdlé a kouřové chuti. Významným faktorem je velikost jednotlivých zrnek, čím větší, tím mají menší povrch a pomaleji se luhují. Nemám rád moc hořkou kávu, takže si teď mlýnek nastavím na hrubé mletí,“ tvrdí doktor Lee z Limericku v Irsku.
Proč pít kávu?
Zatímco ještě poměrně nedávno se o pozitivních vlivech kávy na lidský organismus pochybovalo, dnes se vědci přiklánějí k názoru, že pokud nebudeme překračovat doporučované množství, může nám káva prospět. Jak?
1. Dodá nám energii
Jeden z nejběžnějších důvodů, proč pijeme kávu, je energie. Jeden šálek dobré kávy nás může nakopnout a v těle zbývá přibližně pět hodin. Dobytí energií se cítíme i tehdy, když po tréninku opouštíme fitness centrum. Faktem je, že tehdy jsme fyzicky vyčerpaní, ale náš mozek pracuje na plné obrátky jako po šálku kávy.
2. Zužuje cévy
Pití kávy nám způsobuje zužování cév a v malém měřítku zvyšuje i krevní tlak. Něco velmi podobného se v našem těle děje i tehdy, když cvičíme nebo provádíme jinou fyzicky aktivní činnost. Dalo by se tedy říci, že pití kávy a cvičení má (téměř) stejné účinky na naše cévy.
3. Dobrá nálada zaručena
Káva a kofein v ní obsažený nejenže podporuje činnost mozku, vnímání a posiluje paměť, ale také zlepšuje náladu. Už lidé v dávných dobách zjistili, že žvýkání kofeinových rostlin pozitivně působí na jejich náladu a na chuť do práce. Teprve mnohem později svět přišel na to, že když se kávová zrna, která kofein obsahují, zalijí horkou vodou, účinky se ještě zvýší. Po šálku kvalitní kávy bude naše mysl klidnější a úsměv na tváři se také po chvíli dostaví.
Sledujte nás na sociálních sítích: