Česnekový dech: Zastaví ho jablka i salát
Jablkem, listovým salátem a mátou lze vědecky bojovat proti česnekovému dechu.
Autor: Shutterstock
Milovníci česneku a všichni ti, kdo ho konzumujete zcela správně kvůli jeho ohromným blahodárným účinkům, pozor! Vědci z Ohia už mají řešení na to, jak se zbavit nelibého česnekového dechu. Stačí ihned po konzumaci potravin obsahující stroužky této zázračné byliny pozřít celé syrové jablko, několik listů hlávkového salátu či pár listů čerstvé máty.
Česnekový dech způsobují těkavé sloučeniny síry, především diallyl disulfid (sirovodík), allyl merkaptan, allyl metyldisulfid a allyl metylsulfid. Vědci z Ohia podali česnek několika osobám, poté různé potraviny včetně čisté vody či čaje a měřili, kolik z těkavých látek bude v jejich dechu po požití jednotlivých potravin.
Syrové jablko, syrové listy hlávkového salátu a čerstvé listy máty snížily hladinu těchto látek v dechu o padesát procent – ve srovnání s čistou vodou. Nejsilnější účinek – což ale nikoho nepřekvapilo – měly lístky máty.
„Těkavé sirné látky byly neutralizovány především enzymy a fenolickými látkami z jablka, listů salátů či máty. Máta navíc obsahuje přírodní osvěžovač dechu mentol,“ tvrdí vědci z Ohia.
Sledujte nás na sociálních sítích: