Japonští kardiologové bijí na poplach proti slazeným perlivým nápojům. Pravidelná a častá konzumace balených limonád má totiž zhoubný vliv na zdraví oběhové soustavy. Rozsáhlý výzkum z ostrova Kjúšú dokazuje, že konzumace perlivých sladkých nápojů výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, což bývají často fatální příhody.
Podle vědců z Fukuoky hraje zásadní roli v nápoji nejen nadbytek cukru, ale také kyselina fosforečná a kyselina hydrogenuhličitá. Káva, čaj, džus, mléko a kakao ve srovnání se zmíněnými nápoji riziko onemocnění oběhové soustavy nezvyšují.
„Naše objevy dokazují, že omezení příjmu sycených slazených nápojů by mohlo mít pozitivní vliv na zdraví lidí. Některé epidemiologické studie dokazují pozitivní vztah mezi konzumací limonád a zvýšeným rizikem chorob oběhové soustavy a mrtvice, zatímco jiné studie dokazují, že konzumace zeleného čaje a kávy snižují riziko a úmrtí na choroby oběhové soustavy. Podle všeho hraje zásadní roli právě kyselina obsažená v těchto nápojích,“ uvedl profesor Keidžiro Saku z Fukuokské univerzity.
Sledujte nás na sociálních sítích: