Okřídlené úsloví, že láska prochází žaludkem, si můžete vyzkoušet při romantické valentýnské večeři. Pokud ji připravíte doma a s láskou, nemůže váš večer skončit jinak než vášnivě! Přichystali jsme pro vás tři tipy na valentýnské menu, doplněné vhodnými víny, které doladí tu správnou atmosféru.
Večeře s polibkem ohně
Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!
Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami
Suroviny:
• 300 g hovězí svíčkové
• 50 g másla
• 1 cibuli
• 2 mrkve
• 3 stroužky česneku
• 40 g rajčatového protlaku
• 1 dcl koňaku
• 1 snítku tymiánu
• bobkový list
• ½ litru hovězího vývaru
• 1 kg brambor
• 50 gramů parmazánu
• 250 ml smetany
• sůl
• muškátový květ
• rostlinný olej
Postup:
1. Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a zarestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.
3. Steaky ze svíčkové nechte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 minut odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.
4. Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.
Exotika na talíři
Pro valentýnskou večeři volte spíše lehčí a také neobvyklé druhy masa. Kachna ani vepřo-knedlo-zelo vašeho partnera romanticky nenaladí. Vyzkoušejte pštrosí kýtu v zeleném pepři s omáčkou Cabernet Sauvignon a dýňovo-bramborovým pyré. Uvidíte, že partnera netradičním jídlem zaujmete.
Pštrosí kýta v zeleném pepři, sós Cabernet Sauvignon a dýňovo-bramborové pyré
Suroviny:
• 200 g pštrosí kýty
• špetku čerstvě drceného zeleného pepře
• 1 stroužek čerstvého česneku
Na pyré:
• 100 g brambor
• 100 g dýně Hokkaido
• sůl
• 20 g vlašských ořechů
• 10 g cukru krystal
Na sós:
• 10 cl Cabernet Sauvignon pozdní sběr z Habánských sklepů
• 5 cl demi-glace (silného redukovaného hovězího vývaru)
Postup:
1. Pštrosí kýtu očistěte a naporcujte. Osolte a obalte čerstvě drceným zeleným pepřem a česnekem. Zprudka opečte na pánvi ze všech stran a dopečte do růžova v troubě.
2. Sós připravíte tak, že do kastrolku nalijete víno, které svaříte, a přidáte omáčku demi-glace.
3. K masu s omáčkou podávejte pyré. Dýni a brambory očistěte a uvařte ve slané vodě do měkka. Sceďte a metličkou vyšlehejte pyré, dle chuti dosolte. Na pánvi opečte ořechy, přidejte krystalový cukr a nechejte zlehka zkaramelizovat. Těmito oříšky pak ozdobte pyré.
4. A jaké víno se k pokrmu hodí nejvíce? Samozřejmě to, které použijte pro přípravu omáčky, tedy Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběr, které vyniká tmavou rubínovou barvou, bohatým aroma připomínajícím černorybízový džem, hořkou čokoládu a koření a plnou, šťavnatou chutí, která vás i vašeho partnera okouzlí.
Namleto s láskou
Milujete netradiční kombinace? V tom případě vyzkoušejte jemně namletý tataráček z telecí panenky a místo topinek jej servírujte s petrželovými čipsy. Na stůl kromě jídla naaranžujte také skleničky s vínem a užijte si svou oslavu svátku zamilovaných.
Tataráček z telecí panenky s pažitkovým crème fraîche a petrželovými čipsy
Suroviny:
• 200 g telecí panenky
• ½ lžíce dijonské hořčice
• 10 g kaparů
• 2 šalotky
• 1 žloutek
• 1 lžičku worcesteru
• sůl
• pepř
• chilli podle chuti
• 40 g crème fraîche
• pažitku
• 2 petržele
Postup:
1. Telecí panenku očistěte a odblaňte. Maso jemně umelte a dochuťte solí, pepřem, sušeným chilli, dijonskou hořčicí a worcesterem. Přidejte nasekané kapary, nadrobno nakrájenou šalotku a žloutek.
2. Crème fraîche ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekanou pažitku. Kořenovou petržel oloupejte a škrabkou vytvořte podélné tenké plátky, které opečte na rozpáleném oleji. Po opečení dejte okapat na ubrousek. Při podávání můžete dozdobit řeřichou nebo listy mladé červené řepy a celými kapary. Protože telecí patří k bílým druhům masa, měli byste zvolit bílé víno. Vyzkoušejte třeba Rulandské bílé pozdní sběr 2011. Má zlatavou barvu, exotickou mladistvou vůni a ovocnou, šťavnatou, středně plnou chuť a ve spojení s lahodnou chutí tataráčku si vás jednou pro vždy získá.
Sledujte nás na sociálních sítích: