Manželství jen ze zvyku

Pohodlný svazek, který postrádá intimitu a spojení tradičního manželství – to je manželství ze zvyku. Tento typ vztahu může efektivně fungovat z mnoha důvodů. Některé kultury oceňují a preferují pohodlná manželství před milostnými akcemi, zatímco jiné považují tato manželství za méně uspokojující nebo přímo nepřijatelná.

Jak lze uzavřít sňatek z rozumu? Tato partnerství mohou být založené na sociálním postavení, tlaku rodiny, politických spojenectvích nebo právních záměrech. Ale i romantické manželství se může změnit v manželství z rozumu. V těchto případech zůstáváte spolu, protože je to jednodušší než se rozejít.

Pokud přemýšlíte, zda je vaše manželství pohodlnou záležitostí nebo manželstvím lásky a intimity, následující vám to pomůže rozpoznat.

Manželství z pohodlnosti

Žádný vztah nezůstane stejný – je normální, že má svoje výšky, ale i propady. Mohli jste mít vášnivou lásku, která se vytratila do pohodlí a bezpečí. Nebo stabilní a spolehlivé spojení, do kterého postupem času přišla vášeň. Každý z těchto vztahů může fungovat, pokud jsou oba partneři spokojeni.

Zůstáváte jen kvůli tlaku 

Může existovat vnitřní tlak, abychom si neztěžovali život nebo nenarušili něco, co funguje, i když to není plně uspokojující. Pokud se nedokážete vymanit z podmíněnosti společenských očekávání, můžete alespoň upřednostnit své vlastní štěstí a nezůstat ve vztahu, pro který nejste souzeni. Když jste zamilovaní, budete chtít sdílet svůj život se svým partnerem, protože díky němu je váš život lepší. 

Nechcete spolu trávit kvalitní čas

Vy a váš partner přirozeně sdílíte životní aktivity a povinnosti, ale když na to přijde, znáte a prozkoumáváte navzájem své hodnoty, preference a sny? Pokud se konverzace omezují na záležitosti, jako je práce, údržba domácnosti nebo praktická témata bez jakékoli reflexe nebo emocionálního spojení, může to být známkou toho, že vztah postrádá emocionální intimitu.

Nemusíte dělat všechny věci společně, ale měla by tam být touha se scházet, protože si užíváte vzájemné společnosti. Pokud vás spojují především povinnosti, odpovědnosti a logistika řízení plnohodnotného života do bodu, kdy se sotva spojíte, mohlo by to signalizovat problémy ovlivňující hloubku vztahu.

Všechno je "v pohodě"

Mít milého partnera, který splňuje většinu vašich představ, je úžasné, ale hluboké a smysluplné spojení může nabídnout ještě více. V nejlepším případě vás může vztah v souladu s vašimi nejhlubšími hodnotami a pravdami inspirovat k tomu, abyste se cítili naplněni, pochopeni, živí, motivovaní a spokojení. Nejdůležitějším základem síly a spojení pro pár je pocit, že váš partner vidí a myslí si o vás to nejlepší.

Manželství může být jedním z nejdůležitějších sociálních vztahů, které se dospělí rozhodnou udržovat, zvláště pokud je to volba učiněná na základě pozitivních emocí, vášně a lásky. Být v milujícím manželství nabízí oběma partnerům zásadní zdroj emocionální podpory. Když nejste v uspokojivém vztahu, děje se opak. Potřebujete více emocionální podpory nebo intimity, kterou váš partner neposkytuje, což může vztah poškodit.

Vztah funguje, jen když se nic nezmění

Vztahy se v průběhu času mění, a zatímco váš partner mohl být v určité fázi vašeho života dokonalý, možná zjistíte, že na váš vztah už to tak docela nesedí. V ideálním případě je váš vztah dostatečně adaptabilní, aby plynul s nevyhnutelnými změnami života. Ve vzájemně láskyplném a respektujícím vztahu jsou obě strany ochotny vynaložit úsilí, aby vztah fungoval, i když to může být nepříjemné. Jste odhodláni růst vedle sebe.

Láska se vytratila

Vzhledem k tomu, že vztahy se v průběhu času mění, nevyhnutelně se může změnit i láska a intimita, kterou sdílíte se svým partnerem. Váš vztah se například mohl vyvinout a proměnit v pohodlnější, spolehlivější a stabilnější partnerství. Ale ztratilo to vášeň – vzrušení, oheň a chtíč – které vás svedly dohromady. To však neznamená, že váš partner vás nebo váš vztah nemiluje.

Navíc ne každý vztah odpovídá tradičním nebo senzacechtivým představám o romantické lásce. Někteří partneři dávají přednost spolehlivému a starostlivému spojení místo ohňostroje nebo velkolepých gest, a to je naprosto v pořádku. Lidé mají různé hodnoty a preference pro romantické vztahy a je důležité vědět, co chcete a potřebujete. Je v pořádku vybrat si typ partnerství, který vám při vzájemné dohodě a přijetí vyhovuje.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat