Lidé s nízkým sebevědomím mají sklony k nevěře

24.04.2024 | Vztahy

Kdo si příliš nevěří, ten partnera dřív či později bez výčitek podvede? Tahle nějak to prý dnes funguje. Kromě pocitu méněcennosti je dalším důvodem nevěry snaha o vysvobození z nefungujícího vztahu.

Co je nejčastější příčinou rozvodu, to uhodne asi každý. Ano, jde o nevěru, což potvrzují i rozsáhlé psychologické odborné studie (1). Z těch dokonce vyplývá, že více než 4 procenta manželů si sexuální poměr s další osobou „upeče“ už rok po svatbě. Některé páry to ustojí, dokonce pak bývají silnější a intimnější, ovšem nic to nemění na faktu, že tahle zrada hodně bolí. Proč nás tomu naši milovaní vystavují?

Vlastní zmatek a pocit méněcennosti

Podváděný si často klade otázku, co partnera k nevěře vlastně vedlo. Je to kvůli nedostatku pochopení nebo ztrátě přitažlivosti? Nemusí to být ani jedno. Podle Americké asociace pro manželství a rodinnou terapii (2) je naprosto běžné, že nevěrníci navštíví cizí lože kvůli nízkému sebevědomí. „Nějakým způsobem se cítí ztraceni a odpojeni od sebe samých. Tak hledají povyražení, které by zaplnilo chybějící mezeru a pomohlo jim zjistit, co se uvnitř jich samotných vlastně děje,“ vysvětluje americká sexuální terapeutka Vanessa Marin (3). Zdá se vám to jako chabé vysvětlení? Věřte, že může být i podstatně hůř.

Už od tebe chci konečně pryč!

Experti působící ve výše jmenované asociaci na základě své dlouholeté praxe došli k závěru, že překvapivě vysoké procento lidí podvádí proto, aby se konečně vysvobodili ze svého současného nefunkčního vztahu. Bývá to pro ně poslední možnost, neboť je jejich protějšek odmítá nechat svobodně odejít a neustále vyvíjí psychický nátlak. Jakmile však podvedený zjistí, co se stalo, pod návalem vzteku a bolesti okamžitě spaluje mosty, čímž se problém „sám“ vyřeší. Inu, jsou různé způsoby, jak svazek ukončit, že? Tohle je ale dost těžký kalibr!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28813298/, (2) www.aamft.org/Consumer_Updates/Infidelity.aspx, (3) www.health.com/relationships/why-do-people-cheat






Celkem 1 komentářů

Léňa
30.04.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat