Není lupínek jako lupínek
Otická společnost Semix Pluso jako jediná ryze česká firma vyrábí takzvaný celozrnný lupínek, který je základem snídaňových cereálií druhé generace. Lupínky se vyrábějí z ovsa, pšenice, ječmene, špaldy, žita, pohanky, rýže, jáhel a kukuřice. Například ovesný celozrnný lupínek nejenže uchovává všechny výživové hodnoty ovsa, ale dokonce nabízí přidanou hodnotu – na rozdíl od tradiční škrobnaté vločky je příjemně křupavý a má podmanivou chuť.
Ovesné lupínky jsou vyráběny z celého zrna, včetně obalových vrstev, jsou tedy celozrnné a mají vysoký obsah vlákniny (10–12 %). Je tomu tak proto, že obsah vlhkosti v nich je sušením snížen až na cca 5 %, vláknina a ostatní prospěšné látky jsou tedy zkoncentrovány. Například běžná mouka, i celozrnná, vyrobená v mlýně, má 11 až 12 % vlhkosti. Lupínky jsou připraveny k okamžité konzumaci bez nutnosti vaření, přesto jsou lehce stravitelné.
Celozrnné lupínky lze bez obav konzumovat přímo, či je můžete nasypat přímo do jogurtu, případně je zamíchat ze sušeným ovocem, oříšky, nebo si je i zalít studeným či teplým mlékem, osladit medem. Záleží jen na vaší aktuální chuti a náladě.
Kvalita na prvním místě
První výrobce celozrnných cereálií Semix Pluso vytvořil unikátní výrobní linku pro výrobu křupavých lupínků. Stroje pocházejí ze čtyř zemí Evropy. Technologický postup výroby celozrnných lupínků je složen z postupných kroků: čištění zrna, jeho uvaření, lisování a sušení.
Standardní zrniny výrobce nakupuje v Česku, převážně od místních zemědělců. V případě BIO lupínků pak od BIO zemědělců.
Pro zdravé srdce
Celozrnné lupínky obsahují betaglukany, což je zdraví prospěšná složka – podle vědců totiž udržují normální hladinu cholesterolu v krvi. Ze srovnání ovesných vloček a lupínků vycházejí lépe lupínky, kterých můžete sníst o 25 g méně, abyste dosáhli na doporučenou denní dávku.
Pro dosažení požadovaného účinku je nutno přijmout 3 g betaglukanů z ovsa, ječmene, ovesných či ječných otrub a ze směsí těchto zdrojů denně. Nezapomínejte dodržovat zásady zdravého životního stylu, konzumujte pestrou a vyváženou stravu!
Během chvilky na stole
Výhodou lupínků jako základu cereálních snídaní a svačin druhé generace je, že se nemusí dále upravovat jako vločky a lze je ihned konzumovat. Takže je stačí nasypat do jogurtu či mléka (nemusí být teplé) a promíchat, a jakmile po pár minutách zvláční, můžete snídat nebo svačit.
Více informací najdete na zdraveprodukty.zdravyzivot.com