Cítit se skvěle a vypadat skvěle je dnes primárním zájmem většiny lidí, kteří upřednostňují zdravý životní styl. Ale co si vlastně pod tímto pojmem představit? Životní styl, pro který má angličtina výraz lifestyle, je tvořen zvyky, činnostmi a způsoby chování, které ovlivňují celkový zdravotní stav. Jak to vypadá v praxi?
Pohyb, spánek a kvalitní jídlo!
Chcete-li i vy být v kondici, a to po všech stránkách, zamilujte si cvičení, dostatečně odpočívejte, hlídejte si délku a kvalitu spánku a v neposlední řadě preferujte vyváženou a kvalitní stravu. Co se týče pohybu, odborníci se přiklánějí k frekvenci třikrát týdně. Spánku bychom si měli dopřát asi sedm až osm hodin denně. Ale co kvalitní jídlo? Právě v něm pořád tápete?
Kontroverzní pečivo. Z jakého vybírat?
Když se řekne „zdravý životní styl“, někteří si vybaví ovoce a zeleninu, ale i život bez pečiva. To je omyl. Je však třeba vybrat si to správné. Bílá mouka, jež vzniká rozemletím zrna obilí, ze kterého se nejdříve odstraní to nejcennější, tedy otruby a klíčky s řadou živin, v sobě neukrývá žádné minerály, enzymy ani vitamíny. Proto odborníci za zdravější alternativu považují pečivo ze žitné, grahamové nebo špaldové mouky. A právě špalda, která se pěstuje v mnoha zemích světa, aktuálně slaví velký návrat.
V průběhu 19. století sice obliba uvedené obiloviny poněkud poklesla, ale nyní se vrací do našich jídelníčků jako zdravé jídlo. A to je jedině dobře, neboť si rozumí s fyzickým a dokonce i psychickým zdravím! Špaldová pšenice obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilnin a také má vysoký obsah vlákniny. Je tedy lehce stravitelná a bohatá na minerály, také posiluje imunitní systém a organismus zbytečně nezatěžuje.Tělo špaldu, tedy v porovnání se současným pšeničným zrnem, mnohem lépe akceptuje. Zároveň se sluší uvést, že se v ní ukrývá i podíl nenasycených mastných kyselin. Ty si tělo nedokáže samo vytvořit, proto je nutné přijímat je z „externích zdrojů“.
Kombinace žitného kvasu a špaldy
Při zpracování celého zrna této obiloviny se špalda mění v tu nejcennější mouku, která je taktéž zdrojem vlákniny, cenných minerálů a vitamínů. A právě z této špaldové mouky je upečený chléb od Penamu, jež obsahuje vitamíny E a B1. Jaké jsou jeho hlavní přednosti?
- Obsahuje 48 % špaldového celozrnného podílu.
- Patří k cenným zdrojům vlákniny.
- Je obohacen o semínka slunečnice.
- Díky špaldové mouce má přirozeně oříškovou chuť.
- Organismus obohacuje o vitamíny E a B1.
- Je ze žitného kvasu.
Cena 39,90 Kč
Více informací najdete na www.penam.cz