I citlivost pleti lze dobře zvládnout

Hurá, jde se nakupovat! Nejde o rozmar, ale nutnost, protože citlivá pleť vyžaduje oblečení z určitých materiálů. Jestli si před odchodem potřebujete dát sprchu, volte tu vlažnou, má to svůj důvod.

Byť by to řekl málokdo, největším orgánem těla není srdce ani mozek, ale kůže. Její úkoly jsou pak jasně dané – funguje jako první obranná linie proti infekcím, přičemž reguluje teplotu a poskytuje cenné informace o našem okolí. Je-li zdravá a nemá žádné potíže, její přítomnost vlastně ani nevnímáme. A když není?

Trable, které nelze přehlédnout

Citlivá pokožka se projevuje různými způsoby, jako například neustálým červenáním, suchostí, pnutím a svěděním, ale vyloučené nejsou ani bolesti. Kromě genetických predispozic bývají příčinou i environmentální faktory a alergie. „Celé je to způsobeno podrážděním smyslových nervových zakončení v horních vrstvách kůže, která pak hůře reagují na dotek, teplo i chlad,“ vysvětluje americký dermatolog Trevor Thompson (1). Žádný ojedinělý stav to není, neboť určitý stupeň kožní citlivosti zažívá zhruba 60 procent žen a 50 procent mužů (2). Dobrou zprávou ale je, že jednoduché změny životního stylu mohou znamenat velký rozdíl v uklidnění pokožky i vašich nervů. Čím začít?

K užitku je vlažná sprcha 

Protože horká voda narušuje přirozenou ochrannou bariéru, při koupání se doporučuje ta vlažná, která zabraňuje dehydrataci a nevede k ještě většímu podráždění pleti. Po každé hygienické seanci nezapomeňte nanést zvláčňující tělové mléko, které přispěje k ochraně před nepříznivými vnějšími vlivy (3). Ovšem důkladně prostudujte jeho složení.

Identifikace jako důležitý krok

Mnohé běžně používané produkty, jako jsou mýdla, parfémované krémy či právě zmíněná tělová mléka mohou obsahovat dráždivé látky (4). Čím více budou využívané přípravky přírodní, tím samozřejmě lépe. Tak pozor na podivné chemické názvy připomínající periodickou tabulku prvků.

Pohrajte si s termostatem a obměňte skříň

I vyšší teplota na domácím termostatu může nežádoucí reakce pokožky podpořit. Proto ji trochu snižte. Noste také oblečení z prodyšných materiálů, které jsou pro citlivou pleť to pravé (5). Skvělá je nejen bavlna, ale i len či hedvábí.

Zdroje: (1) www.bannerhealth.com/healthcareblog/teach-me/what-causes-sensitive-skin-and-how-to-care-for-it, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533878/, (3) www.nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/, (4) www.healthdirect.gov.au/eczema#causes, (5) www.maxgreenalchemy.com/5-skin-care-tips-for-nourishing-sensitive-skin






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat