Není žádným tajemstvím, že zdraví a krása vycházejí zevnitř. Pokud toužíte vypadat (a cítit se) mladistvě, je správná péče o pleť pouze jednou částí celé péče. Musíte také mladistvě jíst!
Dobře vyživená pokožka vypadá mladší a stárne pomaleji, vitaminy, minerály a další výživné látky umožňují pokožce lépe se bránit agresivním vlivům a bojovat proti stárnutí.
Proto je důležitá vyvážená strava s dostatečným obsahem zeleniny a ovoce. Správné stravování zlepšuje kvalitu pleti, rozjasňuje ji, zpomaluje vznik vrásek, bojuje proti nedokonalostem...
Vajíčka
Jsou významným zdrojem koenzymu Q10 a čím více ho máte, tím lépe se vám daří udržet pleť pružnou, hydratovanou a mladistvou. Vajíčka také obsahují velké množství lecitinu, jednoho ze základních stavebních kamenů buněčných stěn, čím vyšší je jeho úroveň, tím odolnější budou vaše buňky proti stárnutí.
Olivy a olivový olej
Díky kyselině olejové, která je součástí oliv a panenského olivového oleje, pleťové buňky nabývají na objemu a drobné vrásky pomalu mizí. Pleť je navíc hebká. Výzkum při Monash University v Austrálii zjistil, že čím více olivového oleje konzumujeme, tím méně vrásek máme.
Losos
Je skvělým zdrojem vitaminu B6 a hořčíku, omega 3 mastných kyselin a DMAE (dimetylaminoetanolu). Ten patří k tzv. „hormonům mládí“ a pomáhá zabránit ochabování pleti tím, že stimuluje nervové funkce, aktivuje kožní svaly ke stahování a zpevňování, brání rozpadu buněk, stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje tonus pleti, ta je pak pevnější a mladistvější.
Plody kustovnice čínské – goji
Stárnutí pleti vychází z principu, že čím více vody kožní buňka zadržuje, tím mladistvěji pleť vypadá a tím odolnější je proti stárnutí. Aby se voda udržela uvnitř buňky, potřebujete nepropustnou buněčnou membránu – a právě plody kustovnice čínské jsou jediné, které obsahují veškeré esenciální tuky, aminokyseliny a antioxidanty, které jsou k její výstavbě nezbytné.
Mrkev
Nejenže mrkev zabraňuje stárnutí, ona také umí již vzniklá poškození napravit, neboť její betakaroten se umí proměnit v retinol, součást vitamínu A, která působí proti stárnutí. Betakaroten se také hromadí pod pokožkou, dodává pokožce barvu a zvyšuje přirozený ochranný sluneční faktor.
Červené hroznové víno
Červené hroznové víno patří k potravinám s vysokým počtem jednotek na stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), která měří schopnost potravin pohlcovat volné radikály. Hroznové víno obsahuje velké množství polyfenolů, draslíku a resveratrolu – silného antioxidantu, který zpomaluje proces stárnutí buněk. Největší množství resveratrolu je v jadérkách a stopkách hroznů, vyhněte se tedy bezpeckatým druhům a dopřejte si také rozinky, což jsou sušené hrozny (i s jadérky) – na stupnici ORAC mají ještě lepší místo.
Zelený čaj
Mladistvá pleť září zdravím, neboť se neustále obnovuje a nové buňky pleti okamžitě nahrazují ty odumřelé. S přibývajícím věkem se však tento proces zpomaluje, odumřelé buňky ulpívají na povrchu déle a pleť ztrácí svůj zářivý vzhled. Zelený čaj však prodlužuje životnost buněk, které se dostanou na povrch pleti a ta si tak udrží svůj mladistvý a svěží vzhled. Zelený čaj také prokázal svoji schopnost ochránit pleť před škodlivými účinky UV záření a kolagenová vlákna před volnými radikály.
Granátové jablko
Granátové jablko je odpradávna symbolem věčného mládí a krásy. Obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají efektivně předcházet příznakům stárnutí pokožky a chrání ji před škodlivými vlivy včetně UV záření.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!
Sledujte nás na sociálních sítích: