Červené víno a čokoláda patří mezi nejoblíbenější hříchy stravování. Ale v rozumném množství nemusejí být považovány vůbec za něco škodlivého. Obsahují totiž velmi cenné polyfenoly, které v těle fungují jako účinné antioxidanty. A podle vědců z Exeteru jsou ideální prevencí stárnutí kůže.
Polyfenoly z červeného vína a hořké čokolády totiž dokážou omlazovat stárnoucí buňky pleti. A to na úrovni DNA, kterou chrání před poškozením.
Jako kouzlo
Jak buňce přibývají roky, během dělení se zkracují ramena jejích chromozomů – telomery. Ty přitom před zkracováním chrání speciální čepičky. A právě polyfenoly dokážou tyto čepičky obnovovat a životnost telomer prodlužovat.
„Když jsem viděla, že došlo k omlazení některých buněk, nemohla jsem tomu uvěřit. Ty staré buňky vypadaly jako mladé. Bylo to jako kouzlo,“ tvrdí doktorka Eva Latorre z University of Exeter.
Malý háček...
Jenže výzkum má malý zádrhel. Vědci použili přímo koncentrát polyfenolů na buněčné kultury v laboratoři. Konzumací by člověk dostal do krve a buněk stejnou koncentraci polyfenolů jedině tehdy, kdyby vypil hektolitry vína a snědl kilogramy kakaa. A to by samozřejmě vedlo ke zhoubných následkům na zdraví.
„Náš výzkum ale poskytuje důkazy, že využitím některých látek můžeme zapínat opět geny, které se vypínají při stárnutí buňky, takže staré buňky tím můžeme omladit. Tohle je první krok ve snaze dopřát lidem normálně dlouhý život v plném zdraví,“ dodává profesorka Lorna Harries.
Sledujte nás na sociálních sítích: