Nechcete mít doma tlouštíka? Pak naučte děti, že zdravé může být i dobré

Pro zdravé a vyvážené stravování dětí platí podobné zásady jako v případě dospělých. V dětském jídelníčku je nutné se vyvarovat obzvlášť potravin obsahujících rafinovaný bílý cukr, ztužených rostlinných tuků, polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem aditiv, barviv a prodlouženou trvanlivostí. Není vhodné nadměrné používání bílé mouky obsahující oproti celozrnné jen minimum živin, ani kravské mléko, které je velmi těžko stravitelné.

Naopak vhodnými surovinami pro přípravu dětských jídel jsou: zelenina a ovoce, z tuků olivový olej, oříšky a semínka, celozrnná rýže, jáhly, pohanka, celozrnný kuskus nebo ovesné vločky, pečivo (nejlépe celozrnný kváskový chleba bez přídavků kypřidel a ochucovadel), luštěniny, mléčné výrobky jako jsou kysané neslazené mléčné produkty, kozí produkty, žervé, ricotta apod., vejce v bio kvalitě. Maso stačí dětem 12x týdně (bio kuřecí, krůtí, králičí, rybí).

Dobroty s obsahem cukru a bílé mouky přispívají u dětí nejen k nadváze ale i hyperaktivitě a problémům se soustředěním. Tukové buňky se tvoří do 3 let, potom v organismu přetrvávají, takže obézní děti snadno přibývají na váze i v dospělosti. Jenže u dětí racionální motivace zpravidla selhává, zkrátka chtějí jíst, co jim chutná. Jak je tedy naučit, že zdravé může být i dobré? „Dítě je součástí stravování celé rodiny, nejlepší je, když dospělí jdou příkladem a společně omezí solení, smažení, zvýší přísun celozrnných obilnin a zeleniny. Je třeba dětem trpělivě vysvětlovat, proč jíst zdravě – například, že jim bude chybět síla na sport, budou zase nemocné, doma, bez kamarádů a podobně. Ale určitě nevyhrožovat ani neuplácet sladkostmi když sníš papriku, dám ti čokoládu, nenutit děti za každou cenu dojídat. Prostě nevytvářet okolo jídla negativní emoce,“ radí zkušená výživová poradkyně Monika Divišová z centra zdravého hubnutí Wellnessia a pokračuje: „Podstatně lepší motivací je zapojit děti do přípravy jídel a nové potraviny jim nabízet s nápadem – polévku podávat v talíři s obrázkem na dně, ze zeleniny na talíři vytvořit obličej, sýr cottage smíchat s tvarohem v poměru 2:1, přidat bylinky a lehce nabírat zeleninovými „prsty“ z mrkve a kedlubny.“

Důležité je hlídat, aby děti přes den nezapomínaly pít, od 3 let cca 1,5–2 litry, nejlépe neslazených nápojů (pokud už sladit, tak jablečným 100% džusem). Také pro děti platí zásada, že snídaně je základ a jíst se má pravidelně, 5x – 6x denně. „Velmi často se nám klienti svěřují, že díky změně v jejich osobním jídelníčku začali hubnout i jejich děti. Neučíme totiž klienty držet dietu, ale pomáháme jim postupně měnit celý životní styl zdravějším směrem. Do něj patří i stravování celé rodiny. Proto pokud chcete udělat něco pro zdraví svých dětí, podívejte se co máte v lednici a na svém talíři,“ říká Monika Divišová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden se pro vás, Berani, nese ve znamení nových začátků. Budete cítit silnou potřebu začít něco nového nebo se pustit do projektů, které jste dlouho odkládali. Energie Marsu vás povede k činorodosti, takže se nebojte pustit do akce. Jen pozor na unáhlen&aa... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat