Vědci už řadu let vědí, že čím dříve se člověk s alergenem poprvé setká, tím menší mu hrozí riziko, že si imunitní systém vytvoří přehnanou reakci na něj a vznikne alergie. Rodičům se dnes doporučuje, aby začali s tuhou stravou a alergeny seznamovat své děti už ve věku šesti měsíců. Kanadští vědci ale tvrdí, že ještě lepší je podávání první tuhé stravy už ve čtyřech měsících.
Rodiče by už v tom věku měli kojencům dávat maličké dávky alergenů a zvykat je na ně. Riziko potravinové alergie se podle studie odborníků z Manitoby výrazně sníží.
„Pokud se rodiče ptají, jak zabránit potravinové alergii u svých dětí, naší současnou radou je: představte dětem alergické potraviny už ve věku mezi čtvrtým a šestým měsícem života. Jakmile jsou zavedeny vysoce alergické potraviny, je důležité, aby dítě bylo jejich účinkům vystavováno pravidelně, tím se posílí tolerance, děti by ty potraviny měly jíst pravidelně,“ tvrdí autoři výzkumu doktoři Elissa Abramsová a Allan Becker z Manitoba University.
Britští vědci přitom letos publikovali podobnou studii, podle níž se riziko alergie na arašídy sníží tím, že je jim vystaveno dítě už ve velmi raném věku a konzumuje je pak pravidelně. U dětí, které arašídy v kojeneckém věku neochutnají, vzniká alergie v sedmnácti procentech případů, u dětí, které naopak arašídy ochutnají už v půl roce života, vzniká alergie v méně než procentu případů.
Sledujte nás na sociálních sítích: