Do základní výbavy každé kuchařky či hospodyňky patří nože. Na trhu je jich nepřeberné množství různých tvarů, materiálů. Poslední novinkou jsou nože keramické. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
Kvalitní nůž by vám měl práci ulehčit. Vždyť není nic horšího, než se snažit něco uříznout tupým nožem. Nůž by měl tedy být především ostrý, nepodléhat korozi a mělo by se s ním dobře manipulovat, aby nedošlo k úrazu.
To všechno prý keramické nože nabízejí. Jsou vyrobeny z tak tvrdých materiálů, že jej výrobci přirovnávají téměř až ke tvrdosti diamantu.
Jak se o něj starat
Nůž se může bez problému mýt v myčce, jedinou podmínkou je jeho oddělení od ostatního nádobí, aby nedošlo k jeho poškození.
Výhody keramického nože
Keramika nezanechává na potravinách kovovou pachuť, ovoce a zelenina při styku s kovem ztrácí vitaminy, což právě u keramiky nehrozí. A naopak potraviny nezanechávají na noži skvrny.
Nože jsou lehké, mají vyvážené těžiště, které usnadňuje manipulaci.
Nevýhody
Hlavní nevýhodou je jeho křehkost. Výrobci doporučují uchovávat nože v originální krabici či speciálních držácích.
Rovněž nepůjčujte nůž manželovi, který potřebuje „jen přitáhnout šroubek“. Špička je u keramického nože nejkřehčí, může se vám při neopatrné manipulaci či spadnutí zlomit.
Pro někoho může být nevýhodou i vyšší cena. Nože se dají pořídit v řádech stokorun, celé sady pak vyjdou i na pár tisíc.
TIP Bety: Stojan na keramické nože si můžete prohlédnout a koupit na internetu.
Další výrobky z keramiky
Z keramiky si můžete koupit buď jeden nůž, nebo celou sadu, ale také struhadlo či škrabku na brambory a zeleninu.
TIP Bety: Škrabka na brambory vám výrazně usnadní neoblíbenou činnost.
Brousit či nebrousit
Nic netrvá věčně. Keramika se sice neztupí tak rychle jako jiné nože, ale přece jen je potřeba ji časem nabrousit. Za jak dlouho, záleží nejen na tom, jak často jej používáte, ale především jaké podložky používáte. Keramika, sklo ani kámen nejsou vhodné. Výrobci doporučují krájet keramickými noži na dřevěném či plastovém prkénku.
TIP Bety: Na keramické nože se hodí speciální diamantový brousek.
Další nebezpečí je, když při krájení narazíte na kost, tam může dojít k poškození nože. Stejně tak určitě nepoužívejte nůž na mražené potraviny.
Pokud si chcete nůž pořídit, určitě si nekupujte hned celou sadu, vyzkoušejte si nejdříve jeden. Ne každému vyhovuje, tak ať vám pak celá sada za dost peněz, neleží v šuplíku.
Sledujte nás na sociálních sítích: