Připálit hrnec nebo pánvičku se podaří čas od času každému z nás, mnohdy ale přes veškerou snahu nádobí skončí v koši. Existuje ale pár šikovných triků, jak navrátíte připálenému nádobí původní vzhled i funkci.
Soda
Jedlá soda je doslova kouzelník a neměla by chybět v žádné domácnosti. Jedna dokáže ulevit od pálení žáhy, nahradit kypřicí prášek při pečení, zbavit vás zápachu koberce, ale také pomůže při čištění připálenin. Stačí jen nalít do hrnce zhruba centimetr vody, přisypat pár lžic jedlé sody, krátce povařit a připálenina se sama odloupne. Pokud něco málo na dně hrnce zbude, lehce zbytky oškrábete například plastovou podběračkou.
Sůl
Sůl má v případě boje s připáleninami podobné účinky jako soda, jen není tak silná a je potřeba zapojit i trochu lidské síly. Postupujte stejně jako v případě čištění jedlou sodou, ale roztok nechte v hrnci zchladnout a působit do druhého dne. Poté vydrhněte drátěnkou.
Ocet
Stejně jako soda, i ocet je v domácnosti výborným pomocníkem. Jestliže nemáte po ruce sodu nebo větší množství soli, sáhněte po něm. Nalijte ho do hrnce a nechte působit pár hodin. Pokud chcete proces čištění urychlit, můžete jej povařit, ale připravte se na silný odér po celém bytě. Po několika hodinách působení seškrábejte připáleninu plastovou podběračkou nebo vařečkou.
Prací prášek
Prací prášek nemusí nutně končit v pračce. Pomůže vám i s připáleninami v kuchyni. Nasypte lžíci pracího prášku do hrnce, který je do poloviny svého objemu naplněn vodou, a pomalu přiveďte k varu. Nikam neodcházejte, některé prostředky na praní při varu silně pění. Nemusíte se ale bát, Funguje to spolehlivě.
Olej
Kdo někdy vařil pudink nebo mléko jistě ví, jaké škody na našem nádobí dovedou napáchat. Slizkého povlaku na dně nádoby se zbavíte jednodušeji, než si myslíte. Stačí nalít na připáleninu trochu oleje, nechat chvilku působit a poté umýt tak, jak jste zvyklí. Budete překvapeni, jak snadno to jde.
Sledujte nás na sociálních sítích: