Nakupujete potraviny do zásoby a než je stihnete upotřebit, zkazí se a vy je vyhodíte? To je bohužel model většiny dnešních rodin. Každý rok končí v koši plná třetina vyprodukovaných potravin. Poradíme vám, jak prodloužit jejich životnost a nevyhazovat peníze zbytečně.
Banány nikdy na mísu s ovocem
Až o týden déle vám vydrží banány, kterým stonky zabalíte do alobalu nebo celý trs obalíte potravinovou fólií. A protože banány vylučují mnohem víc etylenu, díky kterému ovoce podléhá rychlé zkáze, nedávejte je společně na mísu s ostatním ovocem, ale vždy je uchovávejte zvlášť. Nejlepší je banány zavěsit.
Zmrazení pečiva
Odjíždíte na několik dní mimo domov nebo vás okolnosti nutí nakoupit větší množství pečiva najednou? Žádný problém. Pečivo dejte do igelitových sáčků a vložte do mrazáku. Takto tam vydrží alespoň tři týdny. Až ho budete potřebovat, vyndáte ho a necháte rozmrazit. Chutná jako čerstvé.
Mléčné výrobky v kelímcích vzhůru nohama
Zakysanou smetanu, sýry v kelímcích nebo jogurty uchovávejte v lednici vzhůru nohama. Postavením na víčko vznikne vakuum, které zpomalí růst bakterií. Produkty tak vydrží až dvojnásobně dlouhou dobu.
Čerstvé bylinky do vázy
Čerstvé bylinky jako bazalka, koriandr, kopr, popřípadě pažitka nebo petrželka zakoupíte v obchodě nejčastěji v plastové krabičce nebo v sáčku. V těchto obalech je však nenechávejte. Hned po příchodu domů dejte bylinky, podobně jako květiny, do vázy s vodou. Vydrží až o pět dní déle.
Místo ledu vajíčka
Máte doma plato vajec, které už jsou na hraně expirace, a nemáte pro ně právě využití? Rozklepněte je do plastových formiček na led, ke každému přidejte špetku soli a zmrazte. Lze je takto uchovávat celá i zvlášť žloutky a bílky. Až je budete potřebovat, vyndejte potřebný počet kostek z mrazáku a nechte roztát v misce. Vejce by si tak měla uchovat všechny své běžné vlastnosti.
Jablka pro životnost brambor
Geniální trik, který prodlouží životnost brambor je přidat k nim jedno nebo dvě jablka. Brambory vydrží o několik týdnů déle. Nikdy však brambory neskladujte v lednici.
Ovoci vzduch a prostor
Pokud ovoce skladujete v mísách a v pokojové teplotě, dbejte na to, aby mělo kolem sebe dostatek prostoru. Ideální je vystlat mísu dřevitou vlnou, která se používá obvykle jako dekorace. K ovoci se dostane vzduch ze všech stran a neotlačí se o tvrdý talíř.
Sledujte nás na sociálních sítích: